Slovenija: Parlament odlučio, minimalna penzija 500 eura

Navodi se da je cilj zakona da osigura da minimalne pune penzije budu barem tolike da siromašni penzioneri ne treba da traže od države zaštitni dodatak
226 pregleda 17 komentar(a)
Euri, Foto: Rojters
Euri, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.04.2017. 07:51h

Slovenački parlament usvojio je bez ijednog glasa protiv izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Minimalna penzije biće 500 eura.

Prema ovim izmjenama, penzioneri sa punim uslovima za starosnu penziju imaće garantovanu penziju od 500 eura, prenosi Hina.

Navodi se da je cilj zakona da osigura da minimalne pune penzije budu barem tolike da siromašni penzioneri ne treba da traže od države zaštitni dodatak.

Minimalnu penziju od 500 eura primalo bi, prema podacima vlade, oko 45.200 penzionera. Prema podacima penzijskog osiguranja, početkom ove godine mjesečnu penziju manju od 500 eura primalo je 98.200 penzionera, a svi oni su otišli u penziju sa punim radnim stažom i potrebnim godinama života.

Zakon je juče prihvaćen jednoglasno bez glasa protiv, uprkos tome što su vladin predlog opozicione stranke najprije ocjenjivale populističkim potezom namjenjenim privlačenju birača, u posljednjoj godini mandata sadašnje vlade.