Rusi demantuju naoružavanje Hrvatske tokom rata

Ruski ambasador Azimov tvrdi da ruska ambasada u Zagrebu nikada nikoga nije zvala na razgovor vezan za isporuke oružja Rusije Hrvatskoj
127 pregleda 22 komentar(a)
S-300 rakete, Foto: BetaAP
S-300 rakete, Foto: BetaAP
Ažurirano: 14.04.2017. 18:09h

Rusko ministarstvo inostranih poslova demantovalo je tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije početkom devedesteih godina.

Kako je Ruska ambasada u Beogradu navela u saopštenju dostavljenom Tanjugu, Rusija je uvijek striktno poštovala svoje međunarodno-pravne obaveze, uključujući i one vezane za režim embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991-1995. godine.

"Smatramo da su ova saopštenja provokativna, grubo izvrću činjenice, te da imaju za cilj ocrnjivanje politike Ruske Federacije na Balkanu. Pogotovo je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu", ističe se u saopštenju.

Kako napominje rusko ministarstvo, svu odgovornost treba da snose autori ovih i sičnih tekstova.

Zagrebački mediji su danas, ne navodeći izvore, pisali o sastanku Anvara Azimova, ruskog ambasadora u Hrvatskoj, i biznismena Zvonka Zubaka, čija je tema navodno bila naoružavanje hrvatske vojske devedesetih godina.

Ambasador Azimov je, međutim, izjavio je da ruska ambasada u Zagrebu nikada nikoga nije zvala na razgovor vezan za isporuke oružja Rusije Hrvatskoj.

"Razgovori jesu vođeni, ali ne na naš zahtjev, već na zahtjev druge strane, koja je cijeli postupak inicirala. Odbili smo predlog bilo kakve saradnje koju je gospodin Zubak iznio tom prilikom. Rusija i ruska ambasada nisu vršile i ne namjeravaju vršiti bilo kakav pritisak na Hrvatsku. Saradnja Rusije i Hrvatske na vojno-tehničkom programu odvijala se i odvija se i dalje u skladu s međunarodnim obvezama koje Rusija ima i u tome ništa nije sporno", rekao je Azimov, a prenosi "Večernji list".

Bonus video: