Tahiri: Oslobađanje Haradinaja uslov za nastavak dijaloga

"Vlada Kosova smatra da je Briselski dijalog dao značajne rezultate i da su svi sporazumi postignuti u skladu sa Ustavom Kosova", rekla je Tahiri
5 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2017. 09:41h

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da dijalog Beograda i Prištine ne može biti nastavljen dok se lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ne vrati na Kosovo iz Francuske gdje od januara čeka odluku suda o ekstradiciji, na osnovu zahtjeva Srbije, prenosi danas prištinska štampa.

"Dijalog sa Beogradom može da se nastavi tek poslije oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo, a pošto Skupština Kosova ukine Rezoluciju o prekidu pregovora", rekla je Tahiri odbornicima i podsjetila na to da je dijalog doprinio da Kosovo potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je dodala da je Kosovo dokazalo da je partner koji gradi mir u regionu i da čak i zemlje EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost podržavaju evropski put Kosova, prenosi Ljajmi.

"Vlada Kosova smatra da je Briselski dijalog dao značajne rezultate i da su svi sporazumi postignuti u skladu sa Ustavom Kosova", rekla je Tahiri.

Haradinaj, bivši premijer i lider Oslobodilačke vojske Kosova uhapšen je 4. januara na francuskom dijelu aerodroma u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije zbog ratnih zločina.

Poslanici u kosovskom parlamentu su početkom marta usvojili rezoluciju kojom traže bezuslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja tog zahtjeva.

Bonus video: