Beograd: Učesnici protesta se razilaze, novi skup zakazan za nedjelju

Okupljeni nose državne i sindikalne zastave, kao i transparente "Oteli su mi stan, smanjili penziju, šta je sljedeće", "Tuđe nećemo, svoje ne damo", "Protiv dikskriminacije", "No pasaran", "Hoćemo da živimo ne, da preživljavamo", "Protiv diktature kapitala"...
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2017. 15:10h

Učesnici "Protesta protiv diktature" polako se razilaze sa Trga Nikole Pašića. Saobraćaj se polako normalizuje u oba smjera. Za sjutra je najavljeno novo okupljanje mladih od 18.00 ispred Doma Narodne skupštine. Tokom protesta je nekoliko mladića čuvalo "zid plača" sa fotografijama kosovskih žrtava. Skup je završen bez incidenata.

Demonstranti su skandirali i "Vučiću, lopove", "Uhapsite Vučića" i "Onesvesti se".

Oni nose transparente "Uprava napolje", "Kad si gladan, nisi sav svoj", "Protiv terora vlasti", "Svi političari su ku*ve, samo je Vučić pe*er", "Vaše pravo da ne znate ništa - Pink, RTS i B92".

Završen skup vojske i policije

Skup sindikata vojske i policije zvanično je završen ispred Palate Srbija, ali su njihovi predstavnici najavili da će sa studentima u "Protestu protiv diktature" prošetati do Doma Narodne skupštine. Predstavnici Vojnog sindikata Srbije, Policijskog sindikata Srbije i mladi prošetali su od Vlade Srbije do predsjedništva, a zatim preko Brankovog mosta do sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova u Palati Srbija na Novom Beogradu i nazad do Doma Narodne skupštine. Građani su ih tokom cijele rute pozdravljali sa prozora lupanjem u šerpe i snimali mobilnim telefonima. Skup na kojem je prema policijskoj proceni bilo 10.000 ljudi, a prema procenama izveštača najmanje 15.000, protekao je bez incidenata.

Predsjednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) Veljko Mijailović pozvao je sa kamiona na platou ispred Palate Srbija ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da razmotri njihove zahtjeve, čiji je cilj sveukupna bezbjednost Srbije. "Mi smo zauzeli cijeli plato, ali nemamo s kim da razgovaramo. Ako smognu snage večeras, sutra ili prekosjutra, neka nam se bar izvine ili podnesu ostavke", rekao je Mijailović, a demonstranti su odgovorili sa "Ostavke, ostavke" i "Uhapsite Vučića". On je rekao da je Radio-televizija Srbije prenijela da ih je danas oko 2.000 na protestu. "To neka ide na njihov obraz", rekao je Mijailović, dok su okupljeni skandirali "Ima nas".

On je poručio da su studenti oni koji treba da menjaju svet, a da sindikati mogu tome malo da im pomognu. "Vi ste mladost Srbije. Svaki normalan čovjek mora da vas štiti, da razgovara sa mladošću, a ne da ih naziva imenima koja neću ovdje ni da pominjem", rekao je Mijailović. Predsjednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić poručio je sa kamiona da je kolona danas bila dugačka dva kilometra. "Ako uzmemo u obzir da se prostirala na oko 40.000 kvadratnih metara, to znači da nas je bilo više od 80 hiljada", rekao je Antić. On je dodao da je njegova obaveza, kao starešine, da ohrabri svoje vojnike i da ih nauči kako da se bore. "Zato ću danas održati čas taktike, odnos snaga u napadu je odnos tri prema jedan. Kada branite svoje vaš moral je tri puta jači od onoga ko napada", rekao je Antić. On je pozvao mlade da sindikatima prijave ako ih neko liši slobode. "Omladina mi je u koloni rekla da su neki od vas proteklih dana lišavani slobode, zaključavani po 17 sati u prostorije", rekao je Antić i poručio: "Istraje omladino. Živeli. Mi smo uz Vas".

Okupljeni su nosili državne i sindikalne zastave, kao i transparente "Oteli su mi stan, smanjili penziju, šta je sljedeće", "Tuđe nećemo, svoje ne damo", "Protiv dikskriminacije", "No pasaran", "Hoćemo da živimo ne, da preživljavamo", "Protiv diktature kapitala"...

Saobraćaj u Nemanjinoj i Kneza Miloša bio je obustavljen.

Povorka od više hiljada ljudi pjevala je pjsme "Marš na Drinu", a učesnici nose sindikalne zastave i zastave Srbije i transparente.

Na čelu kolone je veliki transparent "Srbija gladuje, elita se raduje", koji nose studenti, a okupljeni viču: "Av, Av" i "Vučiću, lopove".

Predstavnici sindikata poručili su da su redari na skupu profesionalni vojnici i policajci, i pozvali učesnike da ne nasjedaju na provokacije i da budu dostojanstveni.

Protestu vojnog i policijskog sindikata pridružili su se i mladi koji od ponedjeljka protestuju nezadovoljni pobjedom Aleksandra Vučića na izborima za predsjednika Srbije, traže smjenu članova Republičke izborne komisije, Regulatornog tela za elektronske medije, urednika Radio-televizije Srbije, predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković i sređivanje biračkog spiska.

Sindikati vojske i policije najavili su da će danas, na petom protestu zatražiti od Vlade poštovanje Zakona o radu i popravljanje stanja u Vojsci Srbije koju po njihovim navodima, "svakog dana napuste četiri pripadnika".

Protest Policijskog i Vojnog sindikata Srbije podržala je i Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" navodeći da se njegovi učesnici bore protiv "namjere vlasti da policiju i vojsku privatizuje, instrumentalizuje i pretvori u svoje partijske jurišnike".

Prema ranijim najavama učesnici protesta trebalo bi da održe i šetnju do zgrade Ministarsta unutrašnjih poslova u Ulici kneza Miloša.

Galerija

Bonus video: