Vučić o saradnji sa susjednim državama: Stara Jugoslavija plus Albanija

"Ja sam Srbin, jako ponosan Srbin i uvijek ću biti sa svojim narodom, ali naučio sam da stanem u cipele svih drugih i da vidim šta oni osjećaju, šta misle. Moramo poštovati i njihove poglede", rekao je Vučić
98 pregleda 13 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2017. 09:03h

U prvom većem intervjuu nakon pobjede na predsjedničkim izborima Aleksandar Vučić otkrio je svoje ambicije. U razgovoru za Politiko između ostalog govorio je o budućnosti zapadnog Balkana te poštovanju prema nekadašnjem jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu.

Vučić je govorio o potrebi privredne saradnje sa susjednim državama.

"Ako se svi drugi slože, postaćemo tržište od 20 miliona ljudi. To je prilično značajno tržište. Moći ćemo privući puno više ulagača nego dosad", rekao je Vučić, što je novinara navelo da ga upita da li pokušava da ponovno stvori Jugoslaviju.

"To je stara Jugoslavija, plus Albanija. To je politička ideja, ali bez ugrožavanja njihove suverenosti. To će ojačati našu privredu. Trebamo godišnje stope rasta od četiri do pet odsto, ne tri odsto. To nije dovoljno", rekao je Vučić.

Maršala se prisjetio na pitanje misli li da će susjedi Srbije prihvatiti takvu saradnju.

"Tito je to učinio. On je bio komunistički diktator, ali jako pametan čovjek. Bravar, možete li to zamisliti? Ali bio je jako pametan. Znao je kako povezati ljude... To je ono što nam je potrebno", rekao je Vučić.

On je svoju ideju oblasnio primjerom iz prakse: "Imamo mljekaru koja izvozi jogurt, mleko i sireve u Bosnu. Njihovi kamioni moraju da čekaju barem 36 sati na granici da se obave sve inspekcije i ne znamo zašto je to tako. Sve naše kompanije, ali i druge, uštedjele bi najmanje sedam odsto svih troškova da to nije tako".

Uvijek ću biti uz svoj narod

Govoreći o rizicima konflikta na Balkanu, on je kazao da "što god da se dogodi na Kosovu, uvijek je između Srba i Albanaca".

"Ako je barem jedna strana razumna, problemi će se izbjeći. Ali, u Bosni su tri strane i nije se lako nositi s time. Bosna je pravo bure baruta", kazao je Vučić i dodao da u BiH neće biti nikakvih referenduma o otcjepljenju.

Kako je naveo, to mu je pre dva dana, u Mostaru, rekao Milorad Dodik, dodajući da bi odnosi Bosne i Hrvatske mogli da budu problematični.

"Lideri u BiH su ljubazni jedni prema drugima, ali nijesam vidio da su pričali o važnim pitanjima. Kad se zadubite u detalje, vidite da nema mogućeg dogovora na vidiku. Svi se bore za svoje teritorije i svoja prava", kazao je Vučić.

Povodom 25. godina od početka rata u BiH, on je naveo da je od tada štošta naučio.

Na pitanje koje je lekcije naučio iz vremena rata, kada je, kako ga je nazvao novinar Politika, bio mladi srpski nacionalista, odgovorio je - sve.

"Ja sam Srbin, jako ponosan Srbin i uvijek ću biti sa svojim narodom, ali naučio sam da stanem u cipele svih drugih i da vidim šta oni osjećaju, šta misle. Moramo poštovati i njihove poglede", rekao je Vučić.

Navodeći da uvek postoje ljudi koji nijesu zadovoljni izbornim rezultatima, ocijenio je da se na protestima u velikim gradovima u Srbiji radi o ličnoj mržnji prema njemu.

On je još kazao da su "dozvolili proteste", da nije bilo intervencija, jer je to pravi znak demokratije, na šta je vrlo ponosan.

Bonus video: