Srbija: Građani se vratili do Doma Narodne skupštine

Studente i mlade su podržali predsjednički kandidati Saša Janković, Boško Obradović i Beli Preletačević, kao i Nova Srbija Velimira Ilića - a svi oni su pozvali učesnike da ne nasjedaju na provokacije i mirno protestuju
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2017. 19:46h

Protestna povorka građana Srbije nezadovoljnih rezultatima na izborima za predsjednika Srbije, vratila se ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, na Trg Nikole Pašića, gdje je protest i počeo danas oko 18 sati.

Kolona građana koji protestuju protiv pobede Aleksandra Vučića na izborima za predsednika Srbije "Protest protiv diktature" prošla je u međuvremenu pored zgrade u kojoj je Republička izborna komisija (RIK) u Beogradu, kao i pored zgrade Predsjedništva Srbije.

Zgradu Skupštine Srbije, u Kralja Milana, u kojoj je RIK, obezbjeđuje manja grupa policajaca.

Dok je kolona prolazila ulicama Kralja Milana, pojedini građani su je s terasa pozdravljali i mahali što je masa pozdravila ovacijama.

U koloni su i dobošari, građani s pištaljakama, a uzvikivali su "Av, av, av!".

Građani, njih nekoliko hiljada, kretali su se u koloni - od Skupštine Srbije, ka Trgu Republike.

Kolona se zaustavila nakratko ispred redakcije lista Informer, kao i ispred prostorija DS.

Ni danas nije jasnije ko je organizator protesta, javio je reporter N1 s lica mjesta. Radi se, kako su rekli učesnici, o protestu organizovanom putem društvenih mreža, i da njime žele da iskažu nezadovoljstvo zbog rezultata izbora.

Nije jasno šta su njihovi konkretni zahtjevi, i da li će krenuti u povorci kao i tokom jučerašnjeg protesta. Oni su zviždali pištaljkama, čuli su se bubnjevi, uzvikivali su parole protiv Vučića i "Izlazite napolje", "Lopovi, lopovi", "Pokrali ste izbore".

Reporter N1 javio je da učesnici nisu nosili stranačka obilježja.

Studente i mlade su podržali predsjednički kandidati Saša Janković, Boško Obradović i Beli Preletačević, kao i Nova Srbija Velimira Ilića - a svi oni su pozvali učesnike da ne nasjedaju na provokacije i mirno protestuju.

Manji incidenti u Novom Sadu

Novosadski protest, za razliku od beogradskog, ima svog organizatora i to je "Studentski pokret Novi Sad" iz kog su istakli da protestuju protiv bijede, prevare i laži ovog sistema.

Kako su naveli iz tog pokreta, vlast mlade decenijama laže, a kad završe fakultete ne ostaje im ništa drugo nego da se pakuju.

Ovaj protest je antipolitički i njime žele da pokažu nezadovoljstvo ovim sistemom, naveli su organizatori.

Reporterka N1 iz Niša javila je da je jučerašnje okupljanje počelo s nekoliko desetina, a kako se informacija o tome širila društvenim mrežama, i kolona se povećavala. Tako je i danas - u Nišu se okupilo par hiljada.

Kazala je da su među okupljenima uglavnom studenti i srednjoškolci, ali ima i starijih. Oni su se informisali preko, kako su naveli, više različitih Fejsbuk grupa, koje upućuju različite poruke (skup protiv rezultata izbora, medijskog mraka...), a zvanično nema organizatora.

U Nišu su pojedini govornici rekli da na izborima 2. aprila nije izabran njihov predsjednik, da je on stvorio sistem koji mu j omogućio tu pobjedu, i da oni neće stati dok ne padne, kako su poručili, "diktaturu".

Samo jedna kola, i to saobraćajne policije prate ovu kolonu, navodi novinarka N1.

Manji protesti održavaju se i u Leskovcu i Zrenjaninu.

Više od 1.000 učenika srednjih škola i studenata u Čačku protestovalo je ranije danas u centru tog grada zbog rezultata predjedničkih izbora.

Galerija

Bonus video: