Komersant: Pobjeda favorita Moskve Vučića ne znači prorusku politiku Srbije

Dnevnik navodi da Vučić kao svoj glavni cilj deklariše brzi ulazak Srbije u EU, ali napominje da zbog njega mora da usaglasi svoju spoljnu politiku, pa i sankcije prema Rusiji. "Moskva teško da će to mirno da prihvati", dodaje list
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2017. 08:53h

Moskovski favorit, premijer Srbije Aleksandar Vučić pobijedio je već u prvom krugu na predsjedničkim izborima, ali to ne znači da će politika Beograda sa novim predsjednikom biti proruska, ocjenjuje u današnjem tekstu moskovski dnevnik Komersant.

List ocjenjuje da je podrška Kremlja zaista pomogla Vučiću da pobijedi već u prvom krugu i da izbjegne drugi. "Ali, pružajući uslugu, Moskva očigledno računa da će novi predsjednik uzvratiti", ocjenjuje dnevnik.

Slične planove Rusija je gradila i prije godinu dana u odnosu na Vučićevu vladu, poslije pobjede njegove partije na parlamentarnim izborima. Tada je u vrijeme njegove posjete Moskvi predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao da se nada da će u novoj Vladi dostojno mjesto zauzeti ljudi koji poklanjaju ozbiljnu pažnju odnosima Rusije i Srbije, piše list i dodaje da se proruski ministri u srpskoj vladi ipak nisu pojavili.

"Novi predsjednik Srbije do kraja će se držati svoje omiljene fraze - "i Zapad i Rusija".

Po pisanju lista, na sadašnjim izborima za Vučića je bilo najvažnije da pobijedi u prvom krugu po svaku cijenu.

Zbog toga je mogao da da bilo koja obećanja na posljednjem susretu u Kremlju, ipak neće moći da uzme u obzir sve ključne želje Moskve. Za to bi morao da žrtvuje spoljnjopolitičku formulu "i Zapad i Rusija", piše Komersant.

Dnevnik navodi da Vučić kao svoj glavni cilj deklariše brzi ulazak Srbije u EU, ali napominje da zbog njega mora da usaglasi svoju spoljnu politiku, pa i sankcije prema Rusiji. "Moskva teško da će to mirno da prihvati", dodaje list.

Komersant piše da je u Vučićevo vrijeme Srbija dostigla najviši nivo saradnje za zemlje koje nisu članice Alijanse, i da Moskva "ne skriva svoju nervozu ubog toga".

Dnevnik navodi da se Beograd protivi davanju diplomatskog statusa saradnicima humanitarnog centra u Nišu zbog stava Zapada, kao i da ima drugačiju poziciju o Ukrajini u odnosu na Rusiju.

List piše i da bez obzira na zvanične izjave obe strane, novi srpski predsjednik drugačije gleda na balkanske poslove: i na ulazak Crne Gore u NATO i na radikalne korake Republike Srpske.

"Moskva bi htjela da o tim pitanjima Beograd realnije podrži njene stavove", navodi Komersant.

Po ocjeni dnevnika, Vučić ne može da otkloni razlike koje postoje u odnosu na stav Moskve, i da "teško da to i želi".

"U tom slučaju moraće da rizikuje odnose sa Zapadom, ne samo maštu o ulasku u EU, već i njenu finansijsku pomoć, koja prevazilazi rusku. I tada će, na pobjede kao 2. aprila, morati da zaboravi", piše dnevnik.

Komersant zaključuje da će se Vučić zbog toga do kraja držati svoje omiljene formule i težiti da svaki korak prema Rusiji kompenzuje analognim prema Zapadu.

"To će da traje donde, dokle njima ne dosadi", zaključuje Komersant.

Bonus video: