Pomoć za stare i ove godine

Usluga će uskoro biti unaprijeđena, jer je u planu izrada softvera i instalacija opreme za monitoring
446 pregleda 1 komentar(a)
Lela Vuković, Foto: Ministarstvo
Lela Vuković, Foto: Ministarstvo
Ažurirano: 03.04.2017. 18:52h

„Bog im vratio za sve ovo što one za mene rade. Ne znam na šta bi mi ličio život da nije ove žene koja dolazi nekoliko puta nedjeljno i radi oko mene, kao da mi je ćerka“, tako je jedna osamdesetogodišnja starica sa sjevera opisala pomoć koju dobija od gerontodomaćice.

Baka je zamolila da joj se ne piše ime, kaže, ne želi da sramoti rodbinu, iako su na nju zaboravili. Od prje dva mjeseca, priča, ne može više ni da se očešlja sama, „ne razaznaje ljekove“, a cijelu zimu nije uspijevala sama da unese drva za ogrev.

Na sreću sagovornice „Vijesti“ i ostalih starih ljudi u stanju sličnom njenom, gerento domaćice će im pomagati i ove godine.

„Podrška usluzi 'Pomoć u kući za stare' nastavljena je i u 2017. godini, i to u proširenom obimu kroz angažman 120 gerontodomaćica za planirani broj od oko 1.200 korisnika. Kriterijumi za određivanje broja angažovanih gerontodomaćica po opštinama su bili broj korisnika dodatka za njegu i pomoć iznad 65 godina starosti i broj korisnika materijalnog obezbjeđenja iznad 65 godina starosti, kao i razuđenost opština”, kazala je „Vijestima“ portparolka Ministarsva rada i socijalnog staranja Lela Vuković.

Gerontodomaćice su prvo angažovane kroz devetomjesečni pilot projekat “Pomoć u kući za stare”, još od juna 2015. godine , u šest opština i tada su obuhvaćena 263 korisnika. Sve to u okviru “Nastavak reforme sistema socijalne i dječje zaštite”, koji sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja uz tehničku podršku UNDP.

Podrška toj usluzi prošle godine je proširena na 16 opština na sjeveru i u centralnom regionu, čime je angažovano 109 geronto domaćica, a broj korisnika je učetvorostručen.

Jedna gerontodomaćica je zadužena za deset korisnika. Starim judima pomažu pri kupovini namirnica, pripremi obroka, održavanju lične i higijene stambenog prostora. Takođe, zaduženja gerontodomaćica su i pranje odjeće i posteljine, pomoć u zagrijavanju posteljina...

„I ne samo to, takođe starim ljudima se pomaže i u aktivnostima kojima se zadovoljavaju rekreativne, kulturno-zabavne, radno-stvaralačke i religiozne potrebe korisnika. Takođe geronto domaćice pozivaju ljekare, donose ljekove iz apoteke, ali i kupuju novine, plaćaju račune... Korisnici se obilaze dva puta sedmično, ali u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja i potreba posjećuju se i više puta“, pojasnila je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, ta usluga će uskoro biti unaprijeđena, jer je u planu izrada softvera i instalacija opreme za monitoring.

Analiza Zavoda pokazala opravdanost gerontodomaćica

Opravdanost usluga starim ljudima, tvrdi Vukovićeva, potvrdila je i analiza koju je uradio Zavod za socijalnu i dječju zaštitu u decembru 2016. godine.

„Ta analiza je pokazala zadovoljstvo pruženom uslugom kako korisnika, tako i direktnih pružalaca usluga, kao i potrebu za kontinuiranim pružanjem usluge. Analiza, koja je pokazala pomenute rezultate, obavljena je u opštinama Danilovgrad, Nikšić, Berane, Bijelo Polje i Pljevlja na uzorku od 236 korisnika i 34 gerontodomaćice.

Najviše u opštinama Nikšić i Bijelo Polje

Program pomoći starima relaizuje se u 16 opština sjeverne i centralne regije. Najviše ih je u Nikšiću 21, zatim, po 15 u Bijelom Polju i Pljevljima i 13 u Beranama. O starim ljudima u Rožajama, Danilovgradu i na Cetinju brine devet, odnosno osam žena angažovanih za tu vrstu usluge, a u Plavu šest. Po četiri gerontodomaćice su u Kolašinu, Mojkovcu i Žabljaku. Najstarijim Andrijevčanima i Petnjičama pomažu po tri, a u Gusinju, Šavniku, Plužinama po dvije gerontomaćice.

Bonus video: