"Rusija Vučića vidi kao saveznika, ali zna da će se u slučaju pritiska opredijeliti za EU"

"Politiko" piše da Vučićevi kritičari govore da njegova vlast "nalikuje" na vlast "ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana"
64 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2017. 18:35h

Američki portal "Politiko" piše danas da je premijer Aleksandar Vučić ostvario "veliku pobjedu" u prvom krugu predsjedničkih izbora a da opozicija u celini "ostaje razjedinjena i nepopularna". U tekstu pod nazivom Vučić pobijedio na predsjedničkim izborima u Srbiji "Politiko" navodi da je Vučić "nekad bio ultranacionalista i Miloševićev saveznik, ali da se "transformisao u proevropskog reformatora". Vučić bi kao predsjednik, što je teoretski uglavnom ceremonijalna funkcija, mogao da postavi za premijera jednog od svojih saradnika od povjerenja i da učvrsti svoju vlast, navodi portal. Stručnjak za politiku Rusije i EU na Balkanu Dimitar Bečev rekao je da je Vučić potreban Evropskoj uniji "zbog delikatnih odnosa u regionu, zbog učešća u normalizaciji odnosa s Kosovom, zbog uticaja Srbije u disfunkcionalnoj Bosni i Hercegovini". Vučić je dobio pohvale u Briselu i zbog ponašanja Srbije tokom migrantske krize, piše "Politiko". "Vučić nudi Evropskoj uniji predvidljivost ali očekuje da oni neće insistirati na reformama i pogotovo ne na vladavini prava. Rusija ga vidi kao saveznika ali zna da će se u slučaju snažnog pritiska Srbija opredijeliti za EU. Rusi su pokušali da sarađuju sa njegovim protivnicima sa desnice ali pošto oni nisu kredibilni izazivači, stali su uz Vučića", rekao je Bečev. Kritičari optužuju Vučića da se ponaša "i kao potpaljivač i kao vatrogasac", da "doprinosi tenzijama u regionu prije nego što postane mirotvorac", navodi "Politiko". "Politiko" piše da Vučićevi kritičari govore da njegova vlast "nalikuje" na vlast "ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana". Oni upozoravaju da "Srbija prati druge zemlje u regionu na putu ka autoritarizmu".

Protivnici optužuju Vučića za "nastojanje da kontroliše medije, podrivanje nezavisnih institucija i za korupciju tokom pet godina vlasti", navodi "Politiko". Predsjednički kandidat Saša Radulović rekao je za "Politiko" da će Vučićeva pobjeda dovesti do "pet godina mraka za Srbiju". "Vučić je potpuno uništio sve nezavisne institucije u našoj zemlji. On konstantno koristi medije da manipuliše građanima Srbije. Takođe, on u potpunosti kontroliše Narodnu skupštinu a trebalo bi da bude obrnuto. Ovo je njegova privatna država, ne naša", rekao je Radulović za "Politiko".

Bonus video: