"Protest protiv diktature": Građani u kolonama pokazali nezadovoljstvo

Okupljeni su negodovali i skandirali i: "Vučiću, lopove", "Krađa", "Gotov je", "Nećemo te, Vučiću", "Ostavke"...
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2017. 20:42h

Nekoliko hiljada građana okupilo se večeras u Beogradu na skupu pod nazivom "Protest protiv diktature". Građani su se okupili jer su, kako kažu, nezadovoljni rezultatima izbora.

Pojedinci su Skupštinu i Vladu gađali jajima. Povorka je išla od Skupštine, ka Trgu, zatim Svetogorskom do RTS, pa ka Vladi, RIK-u i ponovo ka Skupštini. Protesti i u Novom Sadu i Nišu.

Učesnici protesta su se približili i ulazu u Dom Narodne skupštine gdje su skandirali: "Gdje su naši glasovi", "Uhapsite Vučića" i "Puko je". Dio okupljenih je došao do stepenica Doma Narodne skupštine dok su sa platoa odjekivali povici slični navijanjima na fudbalskoj utakmici.

Jedan od učenika se preko megafona obratio okupljenima i pozvao ih da sjutra u 18.00 ponovo dođu na isto mjesto i organizuju novi proteste. Na glavi je imao crvenu vojničku beretku, rekao je novinarima da se zove Sima Radovanović i da je iz udruženja "Čuvari anđela".

Kako saznaje N1, jedan policajac ispred RTS se požalio da je pogođen kamenicom.

Okupljeni su za sjutra su najavili novi protest.

Atmosfera je bila napeta iako nije bilo većih incidenata.

Okupljeni su negodovali i skandirali i: "Vučiću, lopove", "Krađa", "Gotov je", "Nećemo te, Vučiću", "Ostavke"...

Saobraćaj u centru Beograda bio je usporen, u pojedinim ulicama i zaustavljen.

Na skupu nije bilo stranačkih obilježja a ni bilo kakvih transparenata.

Čule su se pištaljke a tokom protesta nije bilo zvaničnih obraćanja niti je među okupljenima moguće pronaći organizatora.

Građani, uglavnom studenti, organizovali su se preko društvenih mreža, a kako je navedeno na njihovoj Fejsbuk stranici, protest nema ekipu koja je vodi.

Oni pozivaju građane da nastave sa protestima, i da je to "prva bitka u ratu za bolju budućnost".

"Ništa se ne rješava za jedan dan, a pogotovo ne diktatura", poručuju organizatori na Fejsbuku. Oni su, takođe, zamolili ljude da u manjim mjestima organizuju slične događaje uz pomoć društvenih mreža.

"Slobo je dobio izbore, to treba da zapamtite", poručuju.

Niko se nije obraćao, jer se radi o spontanom skupu.

Beli: Pozdravljamo građanski protest

Povodom protesta oglasio se i Ljubiša Preletačević Beli. On je pozvao na dostojanstveno protestovanje, bez nasilja.

"Narode u Beogradu, samo polako i bez paljenja, pozdravljamo dostojanstveni građanski protest, ali da ne udaramo po tenziji, bez nasilja i gluposti, pametne ste glave. Ljubi vas čika! Samo jako", poručio je Beli.

Protest u Novom Sadu i Nišu

Večeras se nekoliko stotina građana, uglavnom mladih ljudi, okupilo i u Nišu.

Par stotina Novosađana okupilo se danas popodne na protestu "Vojvodina protiv diktature", gdje su iskazali nezadovoljstvo, kako kažu, najviše zbog činjenice da polovina njihovih sugrađana nije izašla na izbore.

Protest su organizovali preko društvenih mreža, a najveći dio okupljenih činili su mladi, koji kažu - ne želimo da idemo iz zemlje zbog izbornih rezultata, već da pripremimo teren za buđenje ljudi na sljedećim izborima.

Galerija

Bonus video: