Dačić: Nijesam još razgovarao sa Vučićem o mjestu premijera

Lider socijalista je ocijenio i da je važno što su izbori protekli u "regularnoj atmosferi, uz najmanje zabilježenih nepravilnosti u prethodnih nekoliko godina".
3 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: SPS/Facebook
Ivica Dačić, Foto: SPS/Facebook
Ažurirano: 03.04.2017. 14:15h

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocijenio je danas da su glasači te stranke značajno doprinijeli pobjedi Aleksandra Vučića u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, a dodao je da s njim još nije razgovarao o eventualnom preuzimanju mjesta premijera.

Na konferenciji za novinare u sjedištu SPS-a, Dačić je kazao da je pobjeda zajedničkog kandidata vladajuće koalicije sa 55 odsto podrške u prvom krugu, u uslovima manje izlaznosti nego na parlamentarnim izborima 2016. godine, "ogroman uspjeh" koji će doprinijeti očuvanju političke stabilnosti u Srbiji.

"Rijetko se dešava da neko pobijedi u prvom krugu, na našu sreću to je uspio Slobodan Milošević dva puta. Ovaj rezultat je pokazao koliko smo ozbiljno pristupili i koliko je naša odluka da podržimo Vučića bila ispravna. Procijenili smo da je važno da Srbija očuva političku stabilnost i da zato treba podržati Vučića jer drugi zajednički kandidat ne bi pobijedio u prvom krugu", rekao je Dačić.

Izražavajući "veliko zadovoljstvo" što su glasači SPS podržali odluku stranačkog rukovodstva i glasali za Vučića, Dačić je naveo primjere opština u kojima je aktuelni premijer osvojio i do 80 odsto glasova iako su socijalisti u tim sredinama kako je naveo, "u malom ratu sa Srpskom naprednom strankom".

"U Petrovcu na Mlavi gdje smo u opoziciji, Vučić je osvojio 74 odsto glasova, u Surdulici Ivice Tončeva 73,8 odsto, a u Vranju gdje smo na parlamentarnim izborima 2016. godine osvojili 27 odsto glasova, Vučić je u uslovima lokalnih sukoba sa socijalistima, juče dobio 70 odsto glasova. Taj rezultat nije moguć bez naših glasova", kazao je Dačić.

Upitan da li je sa Vučićem razgovarao o eventualnom preuzimanju premijerske funkcije, Dačić je kazao da razgovora još nije bilo, kao i da nije imao lični motiv da podrži Vučića kako bi ga zamijenio na mjestu predsjednika Vlade, pošto je tu funkciju već obavljao.

"To nije bio motiv jer smo željeli da razmišljamo državotvorno. Mogli smo da imamo svog kandidata za predsjednika Srbije ali to bi bilo uskostranačko razmišljanje i time bi bilo narušeno jedinstvo vladajućeg bloka. Ovaj rezultat je pokazao da SNS i SPS imaju kvalitetan odnos međusobnog poštovanja i zajedničkog rada i to je važno za budućnost i neke nove izbore", rekao je Dačić.

Lider socijalista je ocijenio i da je važno što su izbori protekli u "regularnoj atmosferi, uz najmanje zabilježenih nepravilnosti u prethodnih nekoliko godina".

"Što se tiče onih koji su govorili da će SPS izgubiti identitet dajući podršku Vučiću, pitam se šta je sa identitetom onih stranaka koje su podržale Vuka Jeremića i Sašu Jankovića a koji će očigledno praviti stranke. Dok sam ja na čelu SPS, identitet socijalista neće biti izgubljen", kazao je Dačić.

Bonus video: