Delegacija Savjeta Evrope: Nadzor nad medijima bio neefikasan tokom kampanje

"Mnogi predsjednički kandidati i drugi sagovornici delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, ukazali su na dosad neviđeno nejednaku medijsku pokrivenost izborne kampanje u korist kandidata vladajuće koalicije, iako zakon predviđa jednak medijski pristup svim predsjedničkim kandidatima", navodi se u saopštenju iz Strazbura
54 pregleda 0 komentar(a)
štampa Srbija, Foto: Facebook
štampa Srbija, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.04.2017. 11:56h

Posmatračka delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope saopštila je danas povodom predsjedničkih izbora u Srbiji da je "nadzor nad medijima tokom kampanje, uključujući i elektronske medije, bio neefikasan".

"Mnogi predsjednički kandidati i drugi sagovornici delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, ukazali su na dosad neviđeno nejednaku medijsku pokrivenost izborne kampanje u korist kandidata vladajuće koalicije, iako zakon predviđa jednak medijski pristup svim predsjedničkim kandidatima", navodi se u saopštenju iz Strazbura.

Delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope posjetila je ograničen broj biračkih mesta u Beogradu i okolnim mestima, kao i Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Požarevcu i Pančevu.

Delegacija je ocjenila da je "izborni dan bio je miran i dobro organizovan" i da su glasači mogli slobodno da glasaju iako je bilo "nekih proceduralnih nedostataka".

Delegaciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope predvodila je norveška poslanica Ingebjerg Godskesen.

"Mnogi predsjednički kandidati i drugi sagovornici izrazili su zabrinutost zbog nesrazmerno sistema finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja", navodi se u saopštenju 12-člane delegacije koja se i uoči izbora sastala sa predstavnicima Republičke izborne komisije Srbije i vodećim kandidatima, kao i predstavnicima Nevladinih organizacija i medija.

Bonus video: