Mond: Vučić bez iznenađenja pobijedio u prvom krugu, položaj predsjednika mogao bi dobiti značaj

Tokom kampanje slaba i podijeljena opozicija ga je optuživala da skreće zemlju ka autoritarizmu, zamjerka koju je on ocijenio "smiješnom", ali to mišljenje, očigledno, dijeli većina birača, navodi Mond
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2017. 08:07h

Francuski list Mond piše danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić "bez iznenađenja" pobijedio na predsjedničkim izborima u Srbiji već u prvom krugu glasanja, pozivajući se na procjene instituta Ipsos koji mu daje 55 odsto glasova, dok je najbliži sljedeći kandidat Saša Janković osvojio 15,8 odsto.

Od kada je postao premijer 2014. godine Vučić, bivši ultranacionalista koji je prešao ka centru i približio se Evropskoj uniji, čvrsto drži vlast u svojoj partiji, navodi list.

Tokom kampanje slaba i podijeljena opozicija ga je optuživala da skreće zemlju ka autoritarizmu, zamjerka koju je on ocijenio "smiješnom", ali to mišljenje, očigledno, dijeli većina birača, navodi Mond.

Kako piše list položaj predsjednika u zemlji, koji je sada ceremonijalan mogao bi da dobije isti značaj sa Aleksandrom Vučićem na toj funkciji kao što je imao za vrijeme liberala Borisa Tadića od 2004-2012.

List je juče u članku naslovljenom "Srbin Aleksandar Vučić, jaka ličnost Balkana u krizi" u kome je predstavio kandidata za predsjednika Vučića, napisao da je jedino pitanje na izborima da li će Vučić pobijediti u prvom krugu ili će biti potreban i drugi krug.

Od kad je postao premijer 2014, Vučić se nametnuo kao jaka figura Srbije, svakako više nego bilo koji vođa od "nacionalnističkog komunističkog diktatora Slobodana Miloševića, koji je bio na vlasti od 1989. do 2000. godine, navodi list.

Mond je dodao da su ovlašćenja predsjednika svakako ograničena, ali da posmatrači, mnogi od kojih već osuđuju autoritarne tendencije Vučića, ne sumnjaju u to da će on naći premijera koji je dovoljno popustljiv.

Vučićeva vlast u zemlji trebalo bi da stvori stožer stabilnosti u regionu gdje to nedostaje, naveo je list i ukazao da je posljednjih mjeseci Zapadni Balkan bio mjesto velikih političkih kriza i obnove etničkih tenzija.

Bonus video: