Mond: Vučić pobjeđuje u prvom ili drugom krugu, pronaći će poslušnog premijera

Vučić se od dolaska na vlasti "nametnuo kao lider Srbije, možda i više nego bilo koji drugi državnik od vladavine Slobodana Miloševića
65 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.04.2017. 14:34h

Predsjednički izbori u Srbiji se svode na jedno jednostavno pitanje a to je da li će Aleksandar Vučić pobijediti u prvom ili u drugom krugu izbora da bi postao predsjednik Srbije, prenosi danas pariski list Mond na svom sajtu.

U Srbiji se danas održavaju predsjednički izbori na kojima se građani opredjeljuju između 11 kandidata.

"Ankete ipak pokazuju neku neodlučnost i one daju aktuelnom premijeru rezultat od oko 50 odsto. U slučaju neuspjeha, on (Vučić) će morati da čeka 16. april, koji je eventualni datum za drugi krug izbora", naveo je Mond u članku pod nazivom "Srbin Aleksandar Vučić, lider Balkana u krizi".

Mond je dodao da pristup medijima i njegova sadašnja funkcija daju Vučiću najveću prednost, "ali isto tako i nejedinstvo opozicije, u čijim je redovima i satiričar Luka Maksimović poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, koji vodi kampanju na svom bijelom konju".

Vučić se od dolaska na vlasti "nametnuo kao lider Srbije, možda i više nego bilo koji drugi državnik od vladavine Slobodana Miloševića.

Iako je predsjednička funkcija ograničena, posmatrači, koji već osuđuju njegove autoritarne tendencije, smatraju da će u slučaju pobjede, "Vučić pronaći dovoljno poslušnog premijera", ocijenio je Mond.

Pariski list piše da je zapadni Balkan poprište političkih kriza, etničkih tenzija dok je nezaposlenost kod mladih u nekim balkanskim zemljama veća od 50 odsto.

Mond je dodao da se Vučić predstavlja kao faktor stabilnosti u regionu i kao jedini mogući kandidat iz stranke koji bi mogao da pobijedi jer je "udaljio jedinog rivala na nacionalnom nivou, sadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića".

Radio Frans Internasional (RFI) ocijenio je danas da se Vučić kandidovao sa namjerom da obezbijedi sigurnu pobjedu u prvom krugu, sve dok se među oslabljenom opozicijom nije pojavio Saša Janković, koji uživa podršku u većim gradovima Srbije.

List "Liberasion" ocijenio je da se danas ili možda u drugom krugu odlučuje o "apsolutnoj dominaciji Aleksandra Vučića".

Ostali francuski mediji o izborima u Srbiji pišu bez određenih ocjena, pošto najveću pažnju u toj zemlji predstavljaju takođe predsjednički izbori zakazani za 23. april.

Bonus video: