Vučić ubjedljivo prvi, Janković drugi, Beli ispred Jeremića

Novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je pobjeda čista kao suza
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2017. 22:13h

U Srbiji su danas održani predsjednički izbori na kojima su se građani opredjeljivali između 11 kandidata, a u prvom krugu je slavio Aleksandar Vučić.

Pravo glasa imalo je 6.724.949 upisanih birača. Glasalo se na ukupno 8.396 biračkih mjesta. Birališta su bila otvorena do 20 časova.

Kandidati za predsjednika Srbije bili su Saša Janković, Vuk Jeremić, Miroslav Parović, Saša Radulović, Luka Maksimović, Aleksandar Vučić, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, Aleksandar Popović, Milan Stamatović i Nenad Čanak.

Pratite uživo

23.58 Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je večeras srpskom premijeru Aleksandru Vučiću pobjedu na predsjedničkim izborima.

"Čestitke Aleksandru Vučiću na izboru za predsjednika Srbije ubjedljivim rezultatom", naveo je Han na Tviteru.

On je rekao da očekuje saradnju s novim predsjednikom Srbije "kao partneru i prijatelju u pristupanju EU".

"Srbija i EU: Bolji zajedno", napisao je Han.

23:57 Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je večeras da su današnji izbori za predsjednika Srbije pokazali da su građani glasali "za djela i za kontinuitet dobrih rezultata, a ne za laži i napade".

"Zahvaljujem i građanima Jagodine koji su sa oko 60 posto glasova podržali našeg kandidata (Aleksandra Vučića)", rekao je Marković.

Marković je dodao da je Srbija izabrala svoj put - za nova radna mjesta, za političku stabilnost, za ekonomsku sigurnost i za saradnju sa najvažnijim državama svijeta.

23.49 Radulović: Pobijedili su apstinencija, kupovina glasova, strah i neregularnost Opširnije ovdje>>>

23.40 Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je večeras da će pobjeda kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima obezbjediti očuvanje političke stabilnosti u zemlji.

"Građani su jasno prepoznali šta je najbolje za Srbiju. Aleksandar Vučić je dobio više glasova nego svi protivkandidati zajedno, što je najbolji dokaz da će politička stabilnost zemlje biti očuvana, kao i da Evropa i region mogu da računaju na Srbiju kao oazu mira. Ubjedljiva pobjeda Vučića je i pokazatelj uspjeha Vlade Srbije, ali i obaveza da se nastavi još jače, brže i bolje", navela je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je zahvalila građanima zbog podrške Vučiću i ocijenila da su tako jasno rekli šta misle o predstavnicima opozicije.

"Mislim da svi kandidati koji su osvojili manje glasova od Belog Preletačevića treba da idu u penziju i političku istoriju", navela je Zorana Mihajlović.

23.35 Janković: Biće neobično, ali ja moram da proglasim pobjedu Opširnije ovdje>>>

23.10 Jeremić: Nezabilježen stepen agresije i blaćenja opozicionih kandidata Opširnije ovdje>>>

22.54 Prema podacima agenicije Ipsos na 90,1 odsto obrađenog uzorka: kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić osvojio je 55, Saša Janković 16,3, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) 9,4, Vuk Jeremić 5,7 odsto glasova.

22.53 Republička izborna komisija (RIK) obradila je 1.414 biračkih mjesta u Srbiji, odnosno 16,84 odsto, a prema tim podacima predsjednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić pobijedio je u prvom krugu sa 59,89 odsto glasova. Opširnije ovdje>>>

22.42 Novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je pobjeda čista kao suza. Opširnije ovdje>>>

22.14 OEBS: Na Kosovu glasalo 39,21 odsto birača Opširnije ovdje>>>

22.10 Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) saopštio je večeras da nema sumnje da je kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučića novi predsjednik Srbije.

"Rezultati se ne mijenjaju značajno već izvjesno vrijeme. Pobjednik ovih izbora je Aleksandar Vučić. Ovi procenti se mogu mijenjati u određenoj mjeri, ali nijednog trenutka neće doći do promjene da imamo nekog drugog do Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije", rekao je predstavnik Cesid-a Đorđe Vuković.

Cesid je rekao da bez potpunih rezultata ne može da kaže koliki je bio odziv birača, ali da je procijenjeno da je oko 53 odsto.

22.09 Kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić osvojio je oko 55 odsto glasova i najvjerovatnije pobijedio u prvom krugu, izjavio je večeras predstavnik agencije Ipsos Srđan Bogosavljević.

Bogosavljević je rekao da je prema uzorku od 85,7 odsto obrađenih podataka, Vučić osvojio 55 odsto glasova i da to može da se promijeni za 0,2 do 0,3 odsto, ali da njegova pobjeda vjerovatno neće doći u pitanje.

Prema Ipsosu, na drugom mjestu je Saša Janković sa 16,3 odsto, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) je treći sa 9,4 odsto dok je Vuk Jeremić osvojio 5,7 odsto glasova birača.

On je dodao da je Vojislav Šešelj osvojio 4,4 odsto glasova dok su svi ostali ispod 2,5 odsto glasova.

Boško Obradović osvojio je 2,2 odsto glasova birača, Saša Radulović 1,4 odsto, Milan Stamatović 1,3, Aleksandar Popović 1,1, Nenad Čanak 1,1 i Miroslav Parović 0,3 odsto podrške birača.

21.57 Jeremić: Napravili smo prvi korak u osvajanju slobode i stvaranju uspješne Srbije Opširnije ovdje>>>

21.49 Prema podacima agencije Ipsos, na uzorku od 80 odsto, Aleksandar Vučić osvojio je 55,1 odsto glasova, Saša Janković 16,2 odsto, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) 9,3 odsto, Vuk Jeremić 5,7 odsto, Šešelj 4,4 odsto.

21.48 Funkcionerka Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je večeras da je očigledno da je kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić pobijedio na predsjedničkim izborima u Srbiji u prvom krugu.

Na konferenciji za novinare u sjedištu SRS-a, Radeta je rekla da radikali nisu zadovoljni rezultatom koji je njihov predsjednik Vojislav Šešelj ostvario.

Ona je dodala da će u narednim danima stranka analizirati uzroke koji su doveli do takvog rezultata Vojislava Šešelja.

21.46 Izborni štab Jankovića: Vučić 54,8, Janković 16,59 odsto glasova Opširnije ovdje>>>

21.39 CeSID je saopštio da je po preliminarnoj projekciji, Aleksandar Vučić pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji.

21.36 Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK), na osnovu 3,96 odsto obrađenih glasačkih listića, kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić osvojio je 62,82 odsto glasova.

Slijedi Saša Janković sa 10,85 odsto, a zatim Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) sa 7,91 odsto.

Ti podaci su objavljeni na monitoru koji se nalazi u Skupštini Srbije, na kojem se objavljuju rezultati kako pristižu.

21.35 Na uzorku od 60 odsto, predsjednički kandidat vladajuće većine Aleksandar Vučić osvojio je 56,9 odsto podrške, pokazuju podaci CESID-a.

Prema podacima CESID-a na drugom mjestu je kandidat Saša Janković sa 14,6 odsto podrške, na trećem Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) 9,3 odsto glasova.

Iznad pet odsto je još samo Vuk Jeremić koji bi prema CESID-ovoj procjeni osvojio 5,7 odsto podrške.

21.33 Razočarani što Beli nije pobijedio: "Ljubiša rida i pokušavamo da ga umirimo" Opširnije ovdje>>>

21.32 Dveri: SNS aktivisti se hvalili krađom glasova, nudili novac da se ubaci 1.000 glasova za SNS Opširnije ovdje>>>

21.26 Funkcionerka Socijalističke partije Srbije (SPS) Slavica Đukić Dejanović kazala je da prema "gruboj procjeni" te stranke kandidat vladajuće većine za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić ima 60 odsto podrške birača i ocijenila da vladajuća većina može biti zadovoljna tim rezultatom.

"Treba da budemo optimisti jer će naš kandidat Aleksandar Vučić biti predsjednik nakon prvog izbornog kruga, čime će biti nastavljen kontinuitet za bolji život", rekla je Đukić Dejanovićeva. Ona je dodala da će za građane Srbije to značiti brz produžetak političkih aktivnosti, ekonomske stabilnosti i većeg zapošljavanja.

21.19 Ipsosovi podaci sa 73.6% obrađenog uzorka - Vučić 55.1, Janković 16.2, Beli 9.3, Jeremić 5.8%.

21.10 Subotica: Nudio pare građanima da glasaju za Vučića? Opširnije ovdje>>>

21.08 IPSOS je objavio podatke na osnovu 63,5 odsto uzorka: Vučić 55,3, Janković 15,8 Beli Preletačević 9,4, Jeremić 5,8 odsto.

21.06 Na osnovu nešto preko 50% obrađenih glasova, Aleksandar Vučić je osvojio 58.40% - brojke su CeSID. Saša Janković je osvojio 13.60%, Luka Maksimović - 9.20%, Vuk Jeremić - 5.60%, Vojislav Šešelj - 4.50%, Boško Obradović - 2.20%, Saša Radulović - 1.30%m Nenad Čanak - 1.20%, Aleksandar Popović - 1.00%, Milan Stamatović - 0.80%, Miroslav Parović - 0.40%.

21.04 Iz Jeremićevog tima su naveli da je gradonačelnik Požarevca prijetio, da se desio i "bugarski voz", te primijećeni batinaši. Opširnije ovdje.>>>

21.02 Vučić je kratko novinarima rekao da "stojimo bolje nego što mislite".

21.01 Prema podacima Ipsosa nakon obrađenih više od 60% glasova - neće biti drugog kruga predsjedničkih izbora.

20.57 Ipsos na 55% obrađenog uzorka pokazuje da je Vučić uzeo 56.1%, Janković 15.4%, Beli 9.3%, a Jeremić 5.7%

20.55 CeSid je objavio preliminarne rezultate na 39% obrađenog: Aleksandar Vučić 59%, Saša Janković 13,7%, Luka Maksimović 8,3%, Vuk Jeremić 5,7%, Vojislav Šešelj 4,2%, Boško Obradović 2,4%

20.53 Prema podacima Ipsosa na osnovu 45,7 odsto obrađenih podataka iz uzorka, Aleksandar Vučić je osvojio 57 odsto glasova, Saša Janković 14,8, Ljubiša Preletačević Beli 9,2, a Vuk Jeremić 5,6 odsto glasova.

20.49 U prvom zvaničnom obraćanju predstavnika izbornog štaba Saše Jankovića nisu saopšteni nikakvi rezultati ni o izlaznosti, ni o tome koliko su pojedini predsjednički kandidati dobili glasova.

U ime grupe građana "Srbija bez straha" koja je kandidovala Sašu Jankovića obratio se akademik Dušan Teodorović, koji je rekao da uprkos neravnopravnoj borbi i neregularnostima očekuje Jankovićevu pobjedu.

On nije rekao o kojim tačno neregularnostima je riječ.

"Sigurno je da Srbija poslije ovih izbora neće biti ista. Srbija ne može da se zaustavi", rekao je Teodorović i dodao da će rezultati biti pravovremeno saopštavani kako budu pristizali.

20:42 Prema podacima agencije Ipsos na osnovu 40 odsto uzorka, Aleksandar Vučić je osvojio 58,1 odsto glasova, Saša Janković 13,8 odsto, Ljubiša Preletačević Beli 9,3 odsto, a Vuk Jeremić 5,5 odsto glasova.

20.41 Ministar unutrašnjih poslova Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović kaže da SNS ima podatak da je izlaznost bila 55,5 odsto i da su oni zadovoljni. Vučić će prihvatiti svaki rezultat.

Stefanović kaže da su prema preliminarnim rezultatima koje SNS ima poslije Vučića najviše glasova prikupili Ljubiša Preletačević Beli i Saša Janković.

Stefanović je izjavio večeras da je predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić ostvario "dobar rezultat" na izborima, a da su na drugom i trećem mjestu Luka Maksimović i Saša Janković, ne nužno tim redosljedom.

U prvoj izjavi po zatvaranju biračkih mjesta, Stefanović je rekao da će SNS sačekati da se svaki glas prebroji prije no što izađe s konkretnim podacima, a da je još rano da se kaže kakav će biti poredak predsjedničkih kandidata poslije Vučića.

Stefanović je optužio političke neistomišljenika da su kršili izbornu tišinu i kao konkretan primjer naveo tvrdnju lidera Nove Srbije Velimira Ilića da mu nije omogućeno glasanje, jer navodno nije upisan u birački spisak na mjestu na kojem je glasao već 20 godina.

On je rekao da je to "potpuna izmišljotina" i naveo ime osnovne škole i broj biračkog mejsta u Čačku gdje je Ilić upisan u spisak.

Stefanović je kao primjer kršenja izborne tišine i lažnih optužbi pomenuo i fotografiju na kojoj se vidi izborni plakat SNS na grobu ubijenog premijera Zorana Đinđića.

On je naveo da je analizom otkriveno da je ta fotografija "potpuni falsifikat i fotomontaža" i da se to lako može utvrditi uporedđivanjem žardinjere i klupe koji su dodati kod Đinđićevog groba u međuvremenu.

Stefanović je rekao da očekuje Vučićevu pobjedu, a narednu izjavu je najavio za oko 21.30 sati.

On je rekao da će obraćanje novinarima zavisiti od rezultata koji budu pristizali u SNS, koji se obrađuju zahvaljujući podacima koji stižu direktno sa zapisnika sa biračkih mjesta.

Funkcioner SNS je odbacio optužbe opozicije na takozvanu akciju "siguran glas".

"To je zakonita i dozvoljena aktivnost u svakoj zemlji i ona služi da u izbornom danu pozovete ljude koji su vam rekli da će glasati za vas", rekao je Stefanović.

On je naveo da se to radi i u SAD, Rusiji i zemljama Evropske unije, ali da to u Srbiji može da uradi samo neko ko je dobro organizovan i ko "ima hrabrosti da ode ljudima na vrata".

Primjedbe opozicije na tu aktivnost nazvao je "elementarnim nepoznavanjem abecede izbora".

Po njegovim riječima, besmislene su tvrdnje da su aktivisti SNS dijelili letke s likom Saše Jankovića, Dragana Šutanovca i Zorana Živkovića i te tvrdnje je ocijenio kao pokušaj opozicije da dokaže da je SNS radila nešto negativno.

Funkcioner SNS je rekao da će Vučić prihvatiti svaki rezultat izbora, a da SNS to isto očekuje i od drugih kandidata.

U prostorije SNS su poslije zatvaranja izbornih mjesta stigli i predsjednik Republike Srpke Milorad Dodik i koalicioni partneri.

20.40 Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić ocijenio je danas da će predsjednički izbori obezbijediti Srbiji neophodan kontinuitet politike koja je "na djelu gotovo pet godina", a koja se zalaže za stabilnost i mir.

Krkobabić je novinarima poslije glasanja na biračkom mjestu na Novom Beogradu kazao je da je imperativ za Srbiju - "dugoročna stabilnost, sigurnost isplata zarada i penzija u narednom periodu, kao i mir sa sobom i okruženjem".

"Zato nam je nužan kontinuitet politike koja je već na djelu gotovo pet godina. Mislim da će ovi izbori dati punu podršku sada definitivno toj vrsti politike, njenom reformskom kursu, svekupnom preporodu Srbije u narednom periodu", kazao je Krkobabić, čija je partija dio vladajuće koalicije čiji je predsjednički kandidat Aleksandar Vučić.

Krkobabić je glasao oko 10 sati na biračkom mjestu u Domu zdravlja na Novom Beogradu.

20.32 Prema podacima agencije Ipsos do 20 časova je glasalo 54,9 odsto upisanih birača.

20.31 Prema podacima radnog tijela za predsjedničke izbore, u opštini Preševo je do 19.00 na izbore izašlo 1.405 glasača, odnosno oko 3,6 odsto, dok je na 22 biračka mjesta u glasačke kutije ubačeno po manje od 10 glasačkih listića.

Koordinator radnog tijela u Preševu Agim Imeri izjavio je za agenciju Beta da je među biračkim mjestima na kojima ima po manje od 10 glasova i pet biračkih mjesta u samom gradu Preševu.

"Izlaznost je mala, po manje od 10 glasova ima i na biračkim mjestima u selima Bukurevac, Žuince, Norča, Cerevajka, Bukovac, Kurbalija", kazao je Imeri.

On je rekao da je radno tijelo u Preševu dobilo jedan prigovor u toku dana na glasanje na biračkom mjestu broj 21 u selu Slavujevac, koji se odnosi na to da je jedna osoba glasala i za sve ostale članove porodice.

Prema podacima radnog tijela, u Bujanovcu je do 18 sati glasalo 5.953 birača, odnosno 14,14 odsto upisanih birača.

Koordinator radnog tijela u Bujanovcu Fadilj Haljiti izjavio je za agenciju Beta da na šest biračkih mjesta u toj opštini do 18 sati nije bilo nijednog glasača, kao i da su sva ta mjesta u sredinama gdje žive Albanci.

"Niko nije glasao na jednom biračkom mjestu u Velikom Trnovcu, kao ni na biračkim mjestima u selima Muhovac, Čar, Dobrosin, Končulj i Mali Trnovac. Ima dosta biračkih mjesta na kojima ima po manje od 10 glasova", kazao je Haljiti.

Među biračkim mjestima sa manje od 10 glasova nalaze se i dva biračka mjesta u samom Bujanovcu, u srednjoj školi "Sezai Suroi" gdje je od 1.085 upisanih birača do 18 sati glasalo njih pet, kao i biračko mjesto u Osnovnoj školi "Branko Radičević" gdje je od 862 upisanih na izbore izašlo samo dva glasača.

U opštini Bujanovac nije bilo prigovora na tok izbora.

U opštini Preševo registrovano je 38.405 građana s pravom glasa na ovim predsjedničkim izborima, dok je u opštini Bujanovac registrovano 42.090 građana s pravom glasa.

20.28 Šutanovac: Očekujem da Saša Janković postane predsjednik Srbije Opširnije OVDJE>>>

20.20 Režim planira da tokom posljednjeg sata, i po zatvaranju biračkih mjesta ukrade naše glasove, saopštio je danas na Fejsbuku kandidat za predsjednika Srbije Vuk Jeremić. Član Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković je kazao da on (Jeremić) uputio otvoreni poziv svim kriminalcima na rušenje ustavnog poretka Opširnije OVDJE>>>.

20.17 Nikola Jovanović iz štaba Vuka Jeremića kaže da je cijela kampanja protekla u mraku i protiv Vuka Jeremića.

"I današnji dan obilježen je nepravilnostima koje mogu uticati na konačne rezultate. Najgrublje povrede su bile u Požarevcu, gdje je gradonačelnik lično obilazio biračka mjesta i prijetio članovima biračkih odbora. Na Vračaru se oko 40 odsto prijavilo da glasa van biračkog mjesta. U Kragujevcu biračke kutije nisu pečatirane, a na više od 60 mjesta u Beogradu našim posmatračima nije bilo dozvoljeno da glasaju... Lista nepravinosti je ogromna", rekli su u štabu Vuka Jeremića.

20.14 Ljubiša Preletačević Beli je odmah nakon zatvaranja proglasio izbornu pobjedu.

20.11 Iz štaba Vuka Jeremića očekuju da konačna izlaznost bude oko 57 odsto.

20.00 Birališta su zatvorena.

19.58 OEBS je procijenio da nije bezbjedno brojati glasove na Kosovu. Opširnije OVDJE>>>.

19.40 Prema podacima Ipsosa do 19 časova je glasalo 49,8 % birača.

19.20 Ovi izbori su izbori sa najmanjim brojem nepravilnosti i nedostataka u poslednjih 20 godina, koliko CESID prati izbore, kaže programski direktor CESID-a Đorđe Vuković.

Vuković je na konferenciji za novinare rekao da ima vrlo malo nepravilnosti, i da je u prijepodnevnim časovima bilo uglavnom tehničkih problema.

19:03 Popović: Glasamo za postojanost i želju da opstanemo na Kosovu Opširnije OVDJE >>>

18:57 Stefanović: Prijetili i nudili mito da ubace 1.000 glasova za Vučića Opširnije OVDJE >>>

18.44 Smederevska policija uhapsila je D. P. (67) iz Velike Plane zbog uništavanja dokumenata o glasanju, saopšteno je danas iz MUP-a Srbije. Opširnije OVDJE>>>

18.35 Tri birača - dva u Leskovcu i jedan u Novom Sadu imala su problema sa glasanjem, jer je uvidom u birački spisak utvrđeno da je neko već glasao umjesto njih, ali im je naknadno dozvoljeno da glasaju, rečeno je danas na konferenciji za novinare posmatračke misije CRTA "Građani na straži". Opširnije OVDJE>>>

18.14 ​Do 18 časova je glasalo 45 odsto birača, saopštio je Ipsos. Prema podacima RIK-a do 18 časova u Srbiji, bez Kosova, je glasalo 46,23 odsto birača

17.35 Izborni tim kandidata za predsjednika Srbije Vuka Jeremića u Čačku saopštio je danas da su uočene brojne nepravilnosti na biračkim mjestima u Čačku. Opširnije OVDJE>>>

17.22 Predsjednik Nove Srbije (NS) Velimir Ilić rekao je danas u Čačku da NS ne priznaje ove izbore kao legitimne i da neko treba da odgovara za neregularnosti. Opširnije OVDJE>>>

17.12 Prema podacima Ipsosa na birališta je do 17 sati izašlo 41,8 odsto birača. Prema njihovim informacijama, odziv na prošlim parlamentarnim izborima, prošle godine, u ovo vrijeme iznosila je 43,5 odsto.

17.08 U Podgorici je na izborima za predsjednika Srbije do 15 sati glasalo oko 50 odsto birača, rečeno je agenciji Beta u izbornoj komisiji u Ambasadi Srbije u Crnoj Gori.

16.59 Član Radnog tijela Republičke izborne komisije u Kikindi Željko Bodrožić izjavio je danas da su tom tijelu prijavljene brojne nepravilnosti na više desetina biračkih mjesta u opštini, na kojima nepoznate osobe provjeravaju da li građani glasaju. Opširnije OVDJE>>>

16.01 Posmatračka misija CRTA "Građani na straži" saopštila je danas da je do 13 časova, na izborima za predsjednika Srbije, glasalo 25,1 odsto birača.

Šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov kazao je na konferenciji za novinare da je isti procenat izlaznosti zabilježen u 13 časova i na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine.

Po njegovim riječima, proces glasanja protiče bez većih problema, uz izolovane slučajeve nepravilnosti koji ne predstavljaju prijetnju po regularnost izbornog procesa.

"Radi se o oko dva procenta nepravilnosti, uglavnom su to primjeri neprovjeravanja identiteta birača ili prisustva nevidljivog spreja, kao i vođenje paralelnih spiskova lica koja su izašla na glasanje", kazao je Nedeljkov. Opširnije OVDJE>>>

15.48 Prema podacima Ipsos do 15 časova je glasalo 33.2 odsto birača.

15.24 Na izborima za predsjednika Srbije do 14 časova glasalo je 29.94 odsto ukupno upisanih birača, saopštila je danas Republička izborna komisija. U centralnoj Srbiji glasalo je 29,82 odsto, u Vojvodini 30,17, a u Beogradu 31,84 odsto birača. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević uporedio je podatke sa onima iz prvog kruga izbora koji su održani 6. maja 2012. godine kada je do 14.00 sati odziv bio 31,67 odsto, dok je u drugom krugu izbora 20. maja bilo 23,18 odsto upisanih u birački spisak. Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da do sada zvanično nijesu prijavljene neregularnosti na izbornim mjestima i naveo da će javnost biti obaviještena ukoliko bude bilo nepravilnosti.

14.48 Prema podacima Cesida, izlaznost birača do 14 časova je 29 odsto. Agencija Ipsos navodi za RTS da je do 14 časova glasalo 29,2 odsto birača.

14.15 Prvi nezvanični podaci o rezultatima glasanja iz SAD i Velike Britanije, koji se šire tviter zajednicom, govore o tome da je Saša Janković ostvario pobjede na tim biraćkim mjestima.

Jankovic je navodno osvojio u Njujorku 64,9 odsto, Čikagu 64,2, u Vašingtonu 62,1 a u Londonu čak 71,3 odsto. Opširnije OVDJE>>>

14.00 Mediji javljaju da na Kosovu građani izlaze na glasanje u velikim grupama i da ih organizuje Srpska napredna stranka. BIRN navodi da ih organizuje Branimir Stojanović, član SNS i potpredsjednik Vlade Kosova, koji je došao zajedno sa prvom velikom grupom glasača.

13.33 Na društvenoj mreži Twitter građani objavljuju svoje glasačke listiće, uglavnom sa zaokruženim brojem 1, Saša Janković, i pozivaju građane da izađu u što većem broju.

13.30 Do 13 časova na izborima za predsjednika Srbije glasalo je 24,9 odsto upisanih birača, saopštila je agencija Ipsos.

12.48 Ipsos je saopštio da je do 12 časova izlaznost bila 20.3 odsto Na predsjedničkim izborima 2012. godine do podneva je izašlo 22 odsto birača.

12.35 O nepravilnostima izvještavaju brojne grupe i političke partije. Sve nepravilnosti možete pratiti ovdje.

12.16 Kandidat pokreta Dosta je bilo za predsjednika Srbije Saša Radulović rekao je da Srbija živi već pet godina u mraku i da su današnji izbori prilika da se to promijeni. Opširnije OVDJE>>>

12.07 U Ambasadi Republike Srbije u Podgorici do 10 časova glasala su 23, od ukupno 159 upisanih birača, javlja Anadolu Agency (AA).

"Biračko mjesto je otvoreno u 7 sati. Ukupno je upisano 159 birača. Do sada je izašlo 23 birača, to je oko 13 odsto birača. Očekujemo veću izlaznost popodne, biračko mjesto će biti otvoreno do 20 sati“, kazala je predsjednica biračkog odbora Dragana Vat.

Osim u Podgorici, državljani Srbije u Crnoj Gori danas glasaju i u Beranama, Sutomoru i Herceg Novom.

11.50 Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) i poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić glasao je danas u 11.00 časova na biračkom mestu u Novom Pazaru.

Zukorlić se na biralištu u novopazarskoj Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" pojavio u društvu supruge Umeje i ćerke Nedžme.

11.45 Lider Jedinstvene Srbije i predsjednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Plama rekao je danas da je glasao za Srbiju koju će u narednih pet godina voditi Aleksandar Vučić.

"Kontinuitet koji je imala Vlada Srbije prethodne tri godine niko ne može da zaustavi. Građani su se odlučili da glasaju za nekog koga je priznao cio svijet. Nikada Srbija nije više bila međunarodno priznata nego sada pred ove izbore. Nikada nijedan kandidat na ranijim izborima nije dobio toliko podrške kao što je Aleksandar Vučić dobio od Rusije, Njemačke, Mađarske, Austrije, Kine", rekao je Marković nakon glasanja.

11.40 U Preševu praktično niko nije glasao do 11 časova, pa zbog toga nije ni obračunata izlaznost.

11.39 Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je glasala za kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, jer je kandidat koji "označava mir i stabilnost" ne samo u Srbiji, već i u regionu.

"Jasno je za koga sam ja glasala, moj izbor je broj šest, Aleksandar Vučić, jer mislim da objedinjuje sve ove osobine koje sam opisala", kazala je Maja Gojković novinarima.

Dodala je da je građanima Srbije neophodan predsjednik koji će zajedno s Vladom Srbije raditi na tome da život u Srbiji bude "miran, predvidiv, stabilan, uspješan".

"Nama treba predsjednik koji je predsjednik svakom od nas. Očekujem da građani i građanke Srbije izađu u što većem broju i da ćemo izabrati i dobiti novog predsjednika Srbije", navela je Gojković.

11.35 Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je u 11.00 na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" u Novom Beogradu. Nikolić je na glasanje došao sa suprugom Dragicom Nikolić. On je izjavio da želi da svaki predsjednički kandidat dobije onoliko glasova koliko mu građani dodjeljuju, a da se zna na čijoj je on strani više od 25 godina.

"Očekujem da izbori proteknu kao uvijek, da budu svečanost na kojoj građani dokazuju svoju ozbiljnost", rekao je Nikolić novinarima poslije glasanja.

On je kazao da želi da Srbija dobije predsjednika koji će nastaviti put kojim je on krenuo.

"Da sačuvamo prijateljstvo, da ne zatvaramo kapije koje sam otvorio i otvorimo nove", rekao je Nikolić i dodao da je uveren da Srbija neće mijenjati svoju politiku.

11.30 Na izborima za predsjednika Srbije do 10.00 časova glasalo je 10,56 odsto ukupno upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija. U centralnoj Srbiji glasalo je 9,73 odsto, u Vojvodini 12,06, a u Beogradu 9,79 odsto birača.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević podsjetio je da je u prvom krugu predsjedničkih izbora 6. maja 2012. godine do 10.00 sati odziv bio 11,04 odsto, a u drugom krugu 20. maja 8,37 odsto upisanih u birački spisak. Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su biračka mjesta otvorena u 7.00 i da nije bilo nepravilnosti, kao i da se glasanje odvija bez problema.

10.25 Kandidat Srpske radikalne stranke za predsjednika Srbije Vojislav Šešelj glasao je danas u 10.00 na biračkom mjestu u Batajnici u Beogradu. On je kazao da se nada ulasku u drugi krug gdje ga čeka "žestok okršaj" sa kandidatom vladajuće koalicije i predsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem. Opširnije OVDJE>>>

Šešelj je na glasanje došao sa suprugom Jadrankom Šešelj i dva sina.

10.19 Do 9.00 sati na izborima za predsjednika Srbije glasalo je 5,8 odsto upisanih birača, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Najveća izlaznost bila je u Vojvodini 7,3 odsto, Beogradu 5,4 i u centralnoj Srbiji 5,3 odsto. Izlaznost do devet sati je nešto veća nego na izborima 2016. i 2014. godine, a manja nego 2012. godine, naveo je CeSID.

10.01 Predsjednički kandidat Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli, glasao je danas u 9.30 časova na izborima za predsjednika Srbije, na biračkom mjestu 14 u mladenovačkoj Osnovnoj školi "Momčilo Živojinović". Beli, u bijelom odijelu, na glasanje je stigao sam.

9.53 Predsjednički kandidat Vuk Jeremić je naglasio da je izuzetno važno da bude odbranjen integritet izbornog procesa i da se svaki glas prebroji pošteno. Opširnije OVDJE>>>

9.46 Kandidat za predsednika Srbije Saša Janković poželio je danas Srbiji srećne i uspješne demokratske izbore.

Janković je poslije glasanja rekao novinarima da će građanima Srbije vratiti dostojanstvo i osmjeh na lice, a institucijama smisao. Opširnije OVDJE>>>

9.42 Predsjednički kandidat Aleksandar Vučić kazao je da se nada da će Srbija na ovim izborima obezbijediti stabilnost, nastavak ekonomskih reformi i uspjeha. Opširnije OVDJE>>>

9.24 Predsjednički kandidat Milan Stamatović glasao je u 8 časova na Zlatiboru. On je glasao na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Dimitrije Tucović", u pratnji supruge Miljane. I predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović glasao je na biračkom mjestu u Mesnoj zajednici Ušće na Novom Beogradu. Jovanović je na glasanje došao sa suprugom Jelenom Jovanović.

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je danas da je odluka Vuka Jeremića i Saše Jankovića da Srbija nema jednog zajedničkog opozicionog kandidata unaprijed odredila rezultat izbora. Opširnije OVDJE >>>

9.15 Predsjednički kandidat Vuk Jeremić glasao je jutros nešto poslije 9.00 časova na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" na Vračaru u Beogradu.

Jeremić je na glasanje došao u pratnji supruge Nataše.

8.20 Predsjednik Vlade Srbije i predsjednički kandidat stranaka vladajuće koalicije Aleksandar Vučić glasao je u 8 časova na biračkom mjestu na Novom Beogradu.

Vučić je na glasanje došao sa ćerkom. Glasao je i kandidat Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović na biračkom mjestu u Prvoj beogradskoj gimanziji u Beogradu. Popović je sam došao na glasanje.

8.14 - Građani Srbije danas će U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom moći da glasaju za predsjedničke izbore. Pravo da glasaju imaju svi građani koji su blagovremeno podnijeli zahtjev za glasanje u inostranstvu. Glasa se u Generalnom konzulatu Republike Srbije Trg Hercega Stjepana br. 15 u Starom gradu.

8.10 - Izbori protiču bez problema, kazao je predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

7.00 - Birališta na izborima za predsjednika Srbije su otvorena.

Galerija

Bonus video: