"PODRŠKA MERKEL I PUTINA"

Čudna alijansa za Vučića

"Za Njemačku je važno da Srbija ostane na putu ka EU i da se pobrine za to da preko Balkanske rute do Zapadne Evrope ne stigne mnogo izbjeglica. Osim toga, Njemačka želi da se Vučić založi za pomirenje sa Kosovom. Rusija je takođe načelno zainteresovana za stabilnost srpskog režima"
54 pregleda 15 komentar(a)
Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2017. 19:51h

"Merkelova i Putin za Vučića – nije li to čudna alijansa? – Nije, ocejnjuju između ostalog njemački mediji koji se i danas bave predizbornim stanjem u Srbiji, posebno podrškom koju Vučić dobija iz Berlina i Moskve.

Na unutrašnjepolitičkom planu, Aleksandar Vučić predstavlja stabilnost, piše novinarka Nadija Pantel za dnevnik Zidojče cajtung, pozivajući se na pozitivan bilans Svjetske banke: nezaposlenost u Srbiji je sa 17 spala na 15 odsto, a privredni rast je sa 2,9 odsto najviši u poslednjih nekoliko godina.

"Dalje uspjehe Vučić očekuje od nastavka privatizacije državnih preduzeća i od olakšanja stranih investicija".

No, "ta liberalna ekonomska politika nema svoj pandan u Vučićevom ophođenju sa kritičkim glasovima u medijima, u opoziciji ili sopstvenoj stranci. Onaj ko u izvještavanju nije naklonjen vladi, brzo se nađe na meti difamacija. Vučić je i u poslednjoj predizbornoj kampanji umio da iskoristi lojalnost novinara bliskih vlasti. Nezavisna medijska nevladina organizacija CEM, koja je proučila medijsko izvještavanje o predsjedničkim kandidatima, konstatovala je da postoji apsolutna dominacija premijera Vučića. U protekle četiri nedjelje, otkako je on predsjednički kandidat, našao se 128 puta na naslovnim stranama srpskih dnevnika, a u 98 odsto tekstova o njemu je pisano pozitivno. O njegovom socijalno-liberalnom izazivaču Saši Jankoviću moglo je samo 71 put da se pročita nešto na prvim stranama, a kada je o njemu izvještavano, to je u 40 odsto slučajeva bilo negativno".

"Vučić je u predizbornoj kampanji iskoristio i međunarodnu pozornicu da bi se prezentirao kao moćan državnik. Četrnaestog marta, 19 dana pred predsjedničke izbore, posjetio je kancelarku Angelu Merkel u Berlinu. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji podržava Vučićevu kandidaturu, poslije toga je rekao da se Markelova sigurno ne bi sastajala s nekim ko bi mogao da izgubi na izborima. Još jedan poznat Njemac spada u one koji podržavaju Vučića: bivši kancelar Gerhard Šreder. Socijaldemokrata je na jednoj predizbornoj manifestaciji u Beogradu iznio koliko je Vučić poboljšao međunarodni imidž Srbije".

"I predsjednik SAD Donald Tramp i njegov ruski kolega su se za vrijeme predizborne kampanje pokazali kao Vučićevi prijatelji. Tramp je srpskom premijeru napisao pismo u kojem navodi da se raduje ’produbljivanju saradnje’. A Putin je čovjeka koji će uskoro postati predsjedniku utorak primio u Moskvi", piše, između ostalog, Nadija Pantel za Zidojče cajtung.

"Svi vole Vučića" – naslov je članka koji je objavio javni servis ARD koji se pita:

"Merkelova i Putin za Vučića – nije li to čudna alijansa? – Nije, kaže Miloš Popović, iz beogradskog Centra za bezbjednosnu politiku: sve te zemlje u prvom redu hoće stabilnost. Za Njemačku je važno da Srbija ostane na putu ka EU i da se pobrine za to da preko Balkanske rute do Zapadne Evrope ne stigne mnogo izbjeglica. Osim toga, Njemačka želi da se Vučić založi za pomirenje sa Kosovom. Rusija je takođe načelno zainteresovana za stabilnost srpskog režima, iako Moskva istovremeno na Balkanu podržava desnonacionalne, dijelom desnoradikalne pokrete, kaže Popović: To Rusija čini i u Srbiji, paralelno sa lijepim riječima za Vučića. Ali, Putin zvanično naglašava da mu je stalo do stabilnosti Srbije".

Preporučujemo za Vas