Ipsos: Na izbore u Srbiji će izaći između 56,2 i 60,4 odsto birača

Prema navodima Ipsosa, tokom mjerenja koje je kontinuirano obavljano u poslednjih mjesec dana, dolazilo je do čestih promjena redosljeda kandidata sličnih ocjena, a najveće poteškoće je zadavao rejting Luke Maksimovića koji je često izbijao i na drugo mjesto
0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2017. 20:01h

Na predsjedničke izbore u Srbiji 2. aprila izaći će između 56,2 i 60,4 odsto upisanih birača, a kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić može dobiti 54,3 odsto glasova, odnosno između 51,8 i 56,9 odsto, pokazuje večeras objavljeno istraživanje agencije Ipsos.

Kako je saopštila ta agencija, mjerenje je obavljeno od 28. do 30. marta na uzorku punoljetnih građana prisutnih u Srbiji i ne obuhvata mjerenje raspoloženja na Kosovu i na mjestima glasanja u inostranstvu.

"Izgleda da je drugom mjestu najbliži Saša Janković sa 12,8 odsto a trećem Luka Maksimović poznatiji kao Ljubiša Beli Preletačević sa 9,5 odsto", navedeno je u saopštenju.

Prema mjerenjima Ipsosa, Vuk Jeremić sa 6,8 odsto je četvrti, iako se preklapaju statistički intervali ocjena rejtinga sa petim Vojislavom Šešeljom tako da je moguća promjena redosljeda sa vrlo velikom vjerovatnoćom.

Boško Obradović je šesti sa 3,2 odsto glasova, slijede Saša Radulović sa 1,8 i Nenad Čanak sa 1,1 odsto sa mogućnošću da izmjene redosljed, dok su ostali kandidati na procentima koji se teže hvataju uzorkom.

Prema navodima Ipsosa, tokom mjerenja koje je kontinuirano obavljano u poslednjih mjesec dana, dolazilo je do čestih promjena redosljeda kandidata sličnih ocjena, a najveće poteškoće je zadavao rejting Luke Maksimovića koji je često izbijao i na drugo mjesto.

"Među njegovim potencijalnim biračima je dosta studenta koji ne žive u mjestima gdje su prijavljeni za glasanje što je uticalo i na procjenu izlaznosti. Redosled između Luke Maksimovića i Saše Radulovića se mijenjao šest puta u proteklih 14 dana, dok su se Vojislav Šešelj i Vuk Jeremić na četvrtom mjestu smjenjivali četiri puta", piše u saopštenju.

Bonus video: