"SNS UNAZADIO DRŽAVU I DRUŠTVO"

Tadić: Podržaćemo Jankovića ako uđe u drugi krug

On je dodao da građani treba da znaju da u Evropi nema ekonomskog napretka bez demokratije, a da je upravo najveća šteta koju je aktuelna vlast načinila poništavanje demokratskih vrijednosti, političke kulture i institucija
63 pregleda 1 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Betaphoto
Boris Tadić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.02.2019. 05:39h

Bivši predsjednik Srbije u dva mandata Boris Tadić ocijenio je da je petogodišnja vladavina Srpske napredne stranke unazadila državu i društvo i poništila sve ono što je teškom mukom izgrađeno nakon demokratskih promena 2000. godine.

"Ova vlast nije mogla da me razočara jer sam od nje i očekivao sve najgore. Sve je baš onako kako smo tokom kampanje 2012. godine upozoravali da će biti... Oni nijesu Srbiju vratili na nultu tačku, nego daleko ispod nule", rekao je u intervjuu za list Nedeljnik Boris Tadić, poslije čijeg poraza na izborima 2012. godine je na vlast došla SNS.

Tadić, čija Socijaldemokratska stranka na predstojećim predsjedničkim izborima podržava Vuka Jeremića, rekao je da je ključno pitanje kako na tim izborima obezbijediti više od pedeset odsto glasova, a da tako nešto nije moguće ako se svako fokusira isključivo na vlastito biračko tijelo.

"Naravno, ukoliko u drugi krug uđe Saša Janković, podržaćemo ga. Pozivam građane da izađu na izbore, jer je pobjeda nad Vučićem na ovim izborima pretpostavka očuvanja demokratije, a bez demokratije nema ni ekonomskog napretka na tlu Evrope", rekao je Tadić.

On je dodao da građani treba da znaju da u Evropi nema ekonomskog napretka bez demokratije, a da je upravo najveća šteta koju je aktuelna vlast načinila poništavanje demokratskih vrijednosti, političke kulture i institucija.

"Zato je apsurdno da vlast koja je uništila osnove pravne države i demokratije obećava ekonomski napredak. Kada ova vlast bude konačno smijenjena i kada istekne rok lažima i obmanama na osnovu kojih dobijaju podršku, moraće se uložiti ogroman napor da se prvo cijelom sistemu izgrade ponovo dobri temelji... Ovaj sistem je postavljen tako da je jedan čovjek iznad zakona i institucija, a takav sistem može da se razvija samo kao autokratija. Danas je cijela Srbija u službi vlasti, a ne vlast u službi Srbije", kazao je Tadić.

Bijeli listići još ne razumiju svoju odgovornost

Govoreći o prethodnih pet godina, Tadić je rekao da su za njega najveće razočarenje javni intelektualci za koje je ocijenio da ni poslije pet godina od fenomena bijelih listića ne razumiju svoju odgovornost za dolazak SNS na vlast.

"Jedan dio njih se čak pridružio Vučiću u zamjenu za materijalnu korist, a drugi dio je ostao ukopan u svojim uvjerenjima da pobjednička politika treba da bude prezentovana na jeziku koji njima odgovara, bez obzira na to što se komunikacija mora približiti građanima, a ne salonskom 'larpurlartizmu'. Ti bijeli listići su doveli ovaj režim na vlast, a ne mi koji nismo uspjeli i treći put da ih pobjedimo. Za razliku od njih, mi smo svjesni naših grešaka, ali oni nikada nijesu pokazali kritički odnos prema svojoj tragično besmislenoj i neinteligentnoj strategiji bijelih listića", ocijenio je on.

Tadić je odbacio tvrdnje da je upravo on tvorac SNS i dodao da on nije mogao da stvori tu stranku, već samo da nasilno spriječi njeno formiranje, a on to nije želio jer ne smatra da je u politici sve dozvoljeno, samo ako ide u korist njegove opcije.

Nikolić će ostati upamćen samo po besmislenim izjavama

Tadić je ocijenio da je odlazeći predsjednik Tomislav Nikolić bio najgori šef države u istoriji Srbije.

"Nikolić iza sebe ne ostavlja nijedno političko djelo i jedino po čemu će biti zapamćen su njegove besmislene izjave, sramoćenje Srbije i posljednji pokušaj da se okoristi u političkoj trgovini sa Vučićem, odustajući od vlastite kandidature koju je najavio", rekao je Tadić i dodao da ga nije iznenadila ni Vučićeva odluka da se kandiduje, iako je tvrdio da mu tako nešto ne pada na pamet.

"Koje obećanje je ispunio Vučić koji nastupa u ovoj kampanji pod ironičnim sloganom 'Držim riječ'? Nijedno. Prije nego što se kandidovao za predsjednika izjavio je da misle da su glupi oni koji govore da će se kandidovati i da nema nikakvu namjeru to da učini. Očigledno je da Vučić vrijeđa građane misleći da su oni glupi i očekujući i dalje njihovo povjerenje", dodao je on.

Komentarišući činjenicu da su Vučića podržali i njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin, Tadić je rekao da je to posljedica činjenice da je Vučić spreman da preda svu imovinu na djelu teritorije svoje države zarad jednog dana promocije u kampanji.

"Ja nijesam pristao na predaju elementarnih srpskih interesa na Kosovu i kao predsjednik Srbije sam se uvijek i u svemu borio prvenstveno za interese zemlje i njenih građana, a ne za vlast. Nema tu nikakve tajne i sve je potpuno jasno, ma koliko Vučić pokušavao to da prikrije lažnim patriotizmom, cirkuzantskim vozovima sa natpisima "Kosovo je Srbija", kojima je posljednja stanica aplaudiranje glavnom cirkuzantu i besmislenim stalnim napadima na "strane ambasadore i velike sile koje pripremaju državne udare", a koje nikada ne imenuje", rekao je Tadić.

Preporučujemo za Vas