Orlović: Drugi krug ne znači poraz Vučića, kod Belog ima nečeg što suštinski nije dobro

Saglasan je sa ocjenom Zorana Panovića da ko na izborima ostane ispod Belog nema šta da traži u politici i ističe da ne isključuje da pojedini kandidati imaju manje glasova nego što su sakupili potpisa
83 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2017. 08:12h

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović ocijenio je u Novom danu televizije N1, da je najveća enigma prvog kruga predsjedničkih izbora da li će biti drugog kruga. Čak i ukoliko ga bude, Orlović ne vjeruje da bi opozicija mogla da se ujedini oko jednog kandidata.

Orlović je naveo da bi veća izlaznost povećala šansu da drugog kruga bude, jer se time diže ljestvica od 50 odsto plus jedan glas, koliko je kandidatima potrebno za pobjedu u prvom krugu. Ističe da na izlaznost može uticati više faktora – od vremenskih uslova, preko značaja izbora do ličnog uvjerenja građana da njihov glas može da odluči.

Profesor FPN-a smatra da je pitanje da li će biti drugog kruga upravo najveća enigma predsjedničkih izbora. Pored toga, kaže da je otvoreno pitanje i kako će se ponašati neodlučni glasači, da li će biti protestnog glasanja (poput tzv. belih listića na izborima 2012), i konačno – ko će biti drugoplasirani kandidat u prvom krugu. Podsjeća da različita istraživanja govore da bi to mogao da bude i Saša Janković, i Vuk Jeremić, ali i Luka Maksimović, poznatiji pod pseudonimom Ljubiša Preletačević Beli.

Orlović smatra da bi za glasači Aleksandra Vučića mogli da budu iznenađeni ukoliko njihov kandidat ne pobedi u prvom krugu, ali ističe da to ne znači i njegov poraz. Sudeći po dosadašnjem ponašanju opozicionih kandidata, kaže da ne vjeruje da bi svi mogli da stanu iza jednog oponenta Vučiću u drugom krugu, jer se mnogi do sada nisu jasno izjasnili da bi takvu podršku pružili, tako da ne isključuje mogućnosst da neki kandidati opozicije na kraju podrže i Vučića.

Izbori nisu referendumski

Gost Novog dana kaže i da nema utisak da su predstojeći izbori referendumski, jer na to ne ukazuju ni unutrašnji ni spoljnopolitički razlozi. S jedne strane, u opoziciji ne postoje odnosi oko zajedničkog kandidata, a s druge strane nema spoljnih impulsa da su promene u Srbiji potrebne, čak suprotno, podsjeća on.

Osvrćući se pojedinačno na kampanje predsjedničkih kandidata, Orlović je rekao da Vučićeva kampanja ima elemente državnog marketinga, i da su mu i prilog išle posjete njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali i aktuelna posjeta predsjednika Tomislava Nikolića Kini, od koje se očekuju značajni ekonomski efekti. Vučiću u prilog ide i to što je iza njega stala cijela vladajuća koalicija, čime se izbjegava rasipanje glasova, ukazuje Orlović, ali ipak dodaje da je pitanje do koje mjere birači određenih stranaka slijede apele partijskih lidera. No, kako je pitanje da li će simpatizeri socijalista glasati za Vučića, tako je pitanje da li će glasači DS-a zakružiti Jankovića, navodi Orlović.

Kada je reč o kandidatima opozicije, Orlović podsjeća da ni Saša Janković, ni Vuk Jeremić nijesu lideri stranaka što, kako kaže, otvara pitanje kakve su njihove dalje ambicije – da li će se predsjedničkim izborima okončati njihova karijera, da li će se poslije izbora prikloniti nekoj od postojećih stranaka ili će praviti nove partije? Janković i Jeremić, kako kaže, nijesu mogli da se kandiduju bez podrške opozicionih stranaka, jer im je potrebna njihova infrastuktura, ali primjećuje da se stranački lideri, npr. Dragan Šutanovac ili Boris Tadić, gotovo ne pojavljuju u kampanji, tako da je pitanje koliko će opozicione stranke profitirati od predsjedničkih izbora.

Kod Belog ima nečeg što suštinski nije dobro

Govoreći o fenomenu Ljubiše Preletačivića Belog, Orlović kaže da je sve krenulo kao neka vrsta mladalačkog zezanja, ali da je preraslo u nešto dublje što, kako kaže, suštinski nije dobro jer nosi atmosferu antipolitike, antipartijskih stavova, razočaranja, nezadovoljstva ponudom vladajućih i opozicionih partija, i služi kao neka vrsta društvenog ventila. Saglasan je sa ocjenom Zorana Panovića da ko na izborima ostane ispod Belog nema šta da traži u politici i ističe da ne isključuje da pojedini kandidati imaju manje glasova nego što su sakupili potpisa.

Orlović je ocijenio da je u kampanji bilo i nekoliko “gluposti”, pa je tako npr. Zabrana koncerta Vlada Georgijeva u Smederevu nanijela više štete vladajućoj koaliciji i dodatno mobilisala protivnički tabor, kao što su i optužbe na račun Nataše Jeremić udahnule vjetar u jedra Vuku Jeremiću. “Ako vodite negativno kampanju, možete računati da vam se vrati kao bumerang”, upozorava Orlović.

Profesor je na kraju poručio da ne vjeruje u parole političara o boljem životu, i da bi svako trebalo da uredi sopstveno dvorište, svoj život, a samim tim i život u Srbiji.

Bonus video: