"EVROPA JE NA PUTU DA SE BALKANIZUJE"

Balkan se ljulja

Štampa na njemačkom se bavi političkom scenom Srbije, ali i krizom na čitavom Zapadnom Balkanu
476 pregleda 4 komentar(a)
Balkan Mapa, Foto: Shutterstock
Balkan Mapa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2017. 07:53h

Evropa je prije dvije decenije krenula da evropeizuje Balkan. Desilo se ono obrnuto: Evropa je na putu da se balkanizuje. Perspektiva pristupa Evropskoj uniji izgubila je svoju snagu.

„Politička stabilnost je u principu dobra stvar“, piše švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung u tekstu pod naslovom „Jeziva stabilnost Srbije“. Autor Tomas Fuster napominje da su „u Srbiji odnosi malo previše stabilni. Tako premijer Aleksandar Vučić svoju vladu i stranku čvrsto drži pod kontrolom. Tu će se malo šta promijeniti i posle predsjedničkih izbora (...) na kojima Vučić nastupa kao veliki favorit. Aktuelna funkcija predsjednika vlade mu, doduše, pruža mnogo veće nadležnosti od funkcije predsjednika države, koja je više reprezentativnog karaktera. Ali, niko u Srbiji ne sumnja da će Vučić i poslije promjene funkcije ostati jak čovjek u državi.“

„Na ekonomskom planu, ovaj 47-godišnjak ima čime da se podiči: privredni rast u Srbiji je 2016. sa 2,8 odsto bio najviši u posljednjih osam godina, pri čemu ga, za razliku od ranijih vremena, nije pokretala samo potražnja na tržištu, već i neto-izvoz. Situacija se poboljšala i na planu finansijske politike. Tako je deficit sa 1,4 procenta bruto društvenog proizvoda na najnižem nivou od 2005, što se objašnjava i ’kurom mršavljenja’ kada je riječ o upravi i restrukturisanjem državnih pogona koji su bili u lošem stanju. U padu je i stopa nezaposlenosti koja iznosi 13 odsto i spada u najniže na Balkanu.“

„Iz ekonomske perspektive ima, dakle, dobrih razloga da se glasa za Vučića. Zabrinutost, međutim, izaziva autoritaran stil šefa vlade koji drži medije na kratkoj uzici i svoje ministre ’postrojava’ pred TV-kamerama. To u Zapadnoj Evropi ne izaziva veliku pažnju iz dva razloga: prvo, u Jugoistočnoj Evropi opada uticaj EU koja je, kako izgleda, prije svega zauzeta sama sobom. Drugo, Vučiću se gleda kroz prste dokle god se on zalaže za sređivanje odnosa sa Kosovom. Rezultat je koncentracija vlasti, koja i u ekonomskom smislu predstavlja rizik“, piše Noje cirher cajtung.

Evropa na putu da se balkanizuje

Dnevnik Velt objavio je članak pod naslovom: „Putin poklanja Srbiji desetine tenkova i borbenih aviona“. „Kao što je rekao ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, Srbija za 29 aviona MiG-29, 30 borbenih tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila tipa BRDM-2 ne mora ništa da plati. „Predsjednik Ruske federacija je rekao da će potpisati ukaz (o isporuci oružja) i kada se to desi, mi ćemo djelati“; „Čekamo da se završi proces u Rusiji i onda ćemo vidjeti kako će oprema biti dopremljena u Srbiju“, riječi su kojima Velt dalje citira Đorđevića.

A list Handelsblat ovako sažima informacije: „Srbija bi rado u EU. Ta zemlja još neguje svoj tradicionalan odnos sa Rusijom. Njen predsjednik Putin želi da spriječi priključivanje balkanskih zemalja NATO – i sada je našao sredstvo da ih veže za sebe“.

„Vojnici nisu dovoljni“, naslov je kolumne autora Tea Zomera objavljene u dnevniku Cajt onlajn. Kratak uvod glasi: „Kriza u Makedoniji, nacionalizam na Kosovu, 180 ministara u Bosni i Hercegovini: Balkan se ljulja. Evropa gleda u stranu i prepušta region ruskoj velikoj sili.“ Autor piše da je bio član dvije međunarodne komisije za Balkan. „Prva je istraživala uzroke i posljedice ratova za vrijeme raspada Jugoslavije (1992 – 1995), a druga – pozadinu i tok rata na Kosovu (1998 – 1999). U našim izvještajima smo upozoravali da Balkan ne smije biti prepušten samom sebi“.

„Dugo vremena se Evropa prepuštala nadi da će izgledi za članstvo u EU podstaći regionalne aktere na razboritost i zbližavanje. Samo, perspektiva pristupa Evropskoj uniji je u međuvremenu izgubila svoju snagu. Tako danas moramo reći: Evropa je prije dve decenije krenula da evropeizuje Balkan. Desilo se ono obrnuto: Evropa je na putu da se balkanizuje. I ponovo gleda u stranu i prepušta Balkan njegovom istorijskom zlu: otrovnom nacionalizmu, riskantnim teritorijalnom ambicijama i etničkom ludilu“, piše, između ostalog, Cajt onlajn.