Jeremić: Da misle da ne idem u drugi krug, ne bih bio meta najagresivnije negativne kampanje

Kako je rekao, on namjerava da svoju političku snagu "stečenu pobedom na izborima", upotrebi kako bi uticao na procese odlučivanja i najavljuje aktivno angažovanje u svim domenima politike - i unutrašnje i spoljne
2 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 28.03.2017. 18:03h

Predsjednički kandidat Vuk Jeremić je uvjeren da će on i Aleksandar Vučić biti "sasvim izvjesno" u drugom krugu izbora i da to zna i vladajuća koalicija.

"Da nije tako, ne bih bio meta najagresivnije negativne kampanje od svih ostalih kandidata", rekao je Jeremić u Kažiprstu B92.

Bivši šef srpske diplomatije kaže da vjeruje i u pobjedu na izborima, kao i da "kada njega (Vučića) pobjedi", vladajuća koalicija neće ostati na okupu.

"Ja nemam problem ni da spominjem imena koja se u Srbiji ne spominju, kao što je Andrej Vučić. Nemam zadršku da pričam o tome, zato i postoji panika kod režima", kaže Jeremić.

Kako je rekao, on namjerava da svoju političku snagu "stečenu pobedom na izborima", upotrebi kako bi uticao na procese odlučivanja i najavljuje aktivno angažovanje u svim domenima politike - i unutrašnje i spoljne.

"Nikada se nije desilo da izabrani predsjednik ne iskoristi svoj legitimitet stečen na izborima da promjeni stvari. Pa sjetite se 2012. godine i pobede Tomislava Nikolića, koji je to iskoristio da promjeni vlast", kaže Jeremić.

Jeremić tvrdi i da je jedini kandidat koji je dosad izašao sa programom, kao i da govori prije svega o unutrašnjoj politici, uprkos predsjedničkim ovlašćenjima, zbog toga što "nema potrebe da se dokazuje u tome, kao bivši predsjedavajući GS Ujedinjenih nacija i drugi u izboru za generalnog sekretara UN".

"Kome se sviđa neko ko će da dijeli ordenje ili glumi sudiju Ustavnog suda ima i druge kandidate, ja ću uraditi ono što sam naveo u programu", kaže Jeremić.

Odbacuje kritike da je to skup opštih mjesta i navodi kao primjer svoj plan za smanjivanje nezaposlenosti i podizanje standarda.

"Predsjednik to može da uradi tako što bi iskoristio svoj međunarodni ugled da dovede kvalitetne investitore, a ne ove koje sada imamo, kao i da iskoristi uticaj da otvori tržište za plasman robe iz Srbije", rekao je Jeremić.

Jeremić ističe svoj ugled na međunarodnoj sceni kao jedan od jakih argumenata i navodi da vlast pokušava da oponaša spoljnu politiku koja se vodila do 2012. godine, ali je u tome neuspješna.

"Mnogi su se smijali kada se na moj predlog uvrstila Kina kao četvrti stub spoljne poltiike, ali se sada niko ne smije. Šakom i kapom se dijele ustupci, politički i ekonomski, a zauzvrat se traži samo jedno - podrška. Tako se banalizuju stvari. Vidjeli ste kako se Putin poneo prema Vučiću. Nije htio ni da izađe pred medije sa njim, a to je signal da se Rusiji ne dopada pokušaj zloupotrebe istorijskog prijateljstva u predizborne svrhe", kaže Jeremić.

Predsjednički kandidat kaže i da nikada ne bi pristao na uvođenje sankcija Rusiji, jer je to "siguran glas na koji Srbija može da računa, kao i moć veta u SB UN".

Jeremić je odbacio i kritike da "voli da solira", rekavši da neko ko postane predsjednik izborom većine građana teško da može da bude optuživan za solažu.

"Ja i te kako imam namjeru da se uključim i aktivno učestvujem u svim domenima poltiike", navodi Jeremić.

Takođe, kaže da pitanje finansiranja njegove kampanje nije sporno.

"Finansiranje Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj nema nikakve veze sa kampanjom. Kampanja se, u skladu sa zakonom, finansira isključivo iz domaćih izvora, a imena donora su javno dostupna. Sve to možete vidjeti na sajtu", kaže Jeremić.

Bonus video: