Makedonija: Džaferi predložen za predsjednika Sobranja, VMRO-DPMNE blokira rad odbora

Stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog koristi mogućnost koju je dozvolio predsjedavajući Sobranja, njihov stranački kolega Trajko Veljanovski, da unedogled odlaže raspravu o izboru predsjednika tog tijela, predloženu dnevnim redom, tako što međusobno repliciraju o raznim temama
2 komentar(a)
makedonija, Foto: Shutterstock
makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2017. 16:52h

Dvadeset poslanika parlamentarne većine koju je stranka SDSM formirala sa albanskim strankama u Makedoniji, predložilo je danas Talata Džaferija, poslanika stranke DUI,najveće među njima, za predsjednika makedonskog parlamenta, Sobranja.

Druga po snazi stranka u parlamentu, SDSM, predložila je da se predsjednik Sobranja izabere direktno, na plenarnoj sjednici, umjesto da procedura ide preko Odbora za izbore i imenovanja.

Razlog za to je što poslanici stranke VMRO-DPMNE diskusijom blokiraju izbor tog odbora koji formalno predlaže predsjednika parlamenta, o čijem formiranju je Sobranje trebalo da raspravlja u današnjem nastavku svoje konstitutivne sjednice.

Portparol i poslanik SDSM Petre Šilegov je na konferenciji za novinare rekao da je rad tog odbora bespredmetan, kao i razgovor o tom odboru, jer postoji predlog za predsjednika parlamenta koji je podnijelo 20 poslanika.

Predsjednik Sobranja po Poslovniku može da se izabere na predlog 20 poslanika bez mišljenja Odbora, rekao je Šilegov, ističući da je VMRO DPMNE "dužna da prestane da krši Poslovnik i da rastura Makedoniju".

"Mi, kao parlamentarna većina, imamo odgovornost da prekinemo to rasturanje ove države", rekao je Šilegov.

Stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog koristi mogućnost koju je dozvolio predsjedavajući Sobranja, njihov stranački kolega Trajko Veljanovski, da unedogled odlaže raspravu o izboru predsjednika tog tijela, predloženu dnevnim redom, tako što međusobno repliciraju o raznim temama.

U prijepodnevnom dijelu sjednice pravo na riječ koristio je samo visoki funkcioner VMRO-DPMNE Antonio Milošoski dok su mu ostali poslanici VMRO DPMNE, kako kažu, samo replicirali.

Na pitanje portala Nova TV s kim su tri sata prijepodnevnog dijela debatovali poslanici VMRO-DPMNE, funkcioner i poslanik te stranke Ilija Dimovski je rekao da je to bila "debata s građanima".

Nastupi poslanika VMRO-DPMNE koje oni nazivaju replikama, uglavnom se svode na podržavanje stavova Antonija Milošoskog i poruku da neće dozvoliti da većina građana Makedonije koja su glasali za VMRO-DPMNE, budu gurnuti u opziciju.

Nastavak konstitutivne sjednice Sobranja Makedonije s galerije prate i strani ambasadori.

Ukoliko Talat Džaferi bude izabran za predsjednika Sobranja Makedonije, biće to prvi Albanac na tom mjestu.

Sjednica Sobranja je prekinuta 30. decembra, odmah poslije verifikacije mandata poslanika, zbog nepostojanja parlamentarne većine koja bi dala predsjednika.

Lider opozicionog SDSM Zoran Zaev je u februaru sa albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance formirao parlamentarnu većinu i očekuje da će nakon konstituisanja Skupštine ipak od predsjednika države Đorđa Ivanova dobiti mandat da formira vladu.

Ivanov je odbio da dodijeli mandat Zaevu, jer smatra da on, s partnerima s kojima je stvorio većinu, radi protiv interesa Makedonije. Ivanov optužuje Zaeva da priprema redefinisanje Makedonije u korist Albanaca, što je Zaev demantovao objavljivanjem programa buduće vlade.

Bonus video: