Birači ne slušaju uvijek pozive svojih stranaka

Neće svi birači SPS-a glasati za Vučića, ni svi Tadićevi za Jeremića. Beli najveća enigma, a stručnjaci mu, kako piše Blic, prognoziraju pad rejtinga
0 komentar(a)
Beli Preletačević, Foto: Reuters
Beli Preletačević, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2017. 06:42h

Ako bi glasači svih devet stranaka koje podržavaju Aleksandra Vučića zaista i glasali za njega, on bi sa 60,7 odsto podrške pobijedio već u prvom krugu. Ipak, pitanje je da li će oni poslušati svoje lidere, kao i to čiji će birači glasati za tri nestranačka kandidata od kojih bi jedan u slučaju velike izlaznosti imao šanse da uđe u drugi krug – piše Blic analizirajući stranačku discipline birača.

Nema sumnje, navodi list, da lider SNS Aleksandar Vučić sa velikom prednošću ide na predsjedničke izbora i nije samo riječ o podršci birača njegove stranke, koja je ubjedljivo pobijedila na prošlim parlamentarnim izborima. Vučića je podržala i druga najveća i najpopularnija stranka u Srbiji - SPS, kao i stranke nacionalnih manjina, PUPS, Jedinstvena Srbija i drugi. Teško je, međutim, zamisliti da će svi njihovi birači glasati na izborima za Aleksandra Vučića, a pogotovo ne simpatizeri SVM i SDPS Rasima Ljajića, koji su prije četiri-pet godina podržavali proevropsku građansku opciju, što je najvećim dijelom bio DS.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, kaže za “Blic” da će najveći broj birača SPS glasati za Vučića.

"Veoma mali broj glasača socijalista glasaće za Jeremića i Jankovića. Najveći broj njih ili će glasati za Vučića ili će apstinirati. Dakle, ne radi se o prostom zbiru glasova stranaka", objašnjava Vuković.

On dodaje da će veliki broj Mađara takođe glasati za aktuelnog premijera, ali će se jedan dio takođe opredijeliti za Sašu Jankovića. Birači proevropske građanske opcije podijelili su se između Saše Jankovića, Vuka Jeremića i manjim djelom Ljubiše Preletačevića Belog, a zanimljivo je i da će glasači DJB u većoj mjeri glasati za Jankovića, a manjim dijelom za lidera tog pokreta Sašu Radulovića.

"Vjerujem da će se birači DS podijeliti oko podrške Jankoviću i Jeremiću. Tako je i sa članovima stranke čiji se vrh ipak opredijelio za bivšeg zaštitnika građana. Slično je i sa SDS-om Borisa Tadića, koji će se možda u nešto većoj meri opredijeliti za Vuka Jeremića. Treba imati u vidu da će jedan dio apstinenata, a naročito bijeli listići sa izbora 2012, vjerovatno glasati za Jankovića", smatra Boban Stojanović, saradnik na FPN.

Najveća enigma su i dalje birači koji podržavaju Ljubišu Preletačevića Belog, piše Blic, pogotovo što istraživači tvrde da ne dolaze iz redova apstinenata.

"Nerealno mi djeluju istraživanja da on osvaja oko 11 odsto, jer bi to trebalo da znači da ga podržava nekoliko stotina hiljada građana. Mislim da će mu svakako podrška opasti i da će se glasači na samim izborima ipak opredijeliti za nekog ozbiljnijeg", kaže Stojanović za Blic.

Bonus video: