Hrvatski mediji: Vojska Srbije ponovo jaka, imaju četiri puta više aviona i pet puta više tenkova od nas

U tekstu piše da će na ovaj način srpska vojska imati oko 250 tenkova, dok na primjer Nemačka ima 306, a Hrvatska vojska samo 72 tenka M-84A4, "što se planira smanjiti na potpuno nedovoljnih 48"
1019 pregleda 78 komentar(a)
Mig29 K, Foto: Shutterstock
Mig29 K, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2017. 15:11h

Zagrebački "Jutarnji list" danas se bavi nabavkom oružja Srbije od Rusije i apostrofira ugovor o šest MiG-ova 29, njihov remont, ali i remont četiri MiG-a koja su u posjedu Vojske Srbije. Takođe, navodi i da je istim ugovorom obuhvaćena i isporuka 60 borbenih vozila.

"Jutarnji" u tekstu "Putinov preizborni dar Vučiću: Srbija na ruskim krilima i gusjenicama. Moskva Beogradu isporučuje moćno oružje, Vojska Srbije opet postaje jaka" navodi da je nakon više od četvrt vijeka Srbija krajem prošle godine započela prvo ozbiljno opremanje svoje vojske.

Kako piše, prvo je potpisan ugovor o nabavci šest lakih helikoptera H145M evropskog "Erbasa", koji se mogu i naoružati, a zatim je sa Rusijom potpisan ugovor o nabavci šest MiG-ova 29, kao i o remontu njih i četiri preostala srpska MiG-a 29.

Navode da polovinu oklopnih vozila čini 30 tenkova T-72S koji imaju jači oklop u odnosu na ranije verzije i poboljšani top 2A46M, i dodaju da taj tenk ima bolji oklop i top nego M84, ali lošije upravljanje vatrom.

U tekstu piše da će na ovaj način srpska vojska imati oko 250 tenkova, dok na primjer Nemačka ima 306, a Hrvatska vojska samo 72 tenka M-84A4, "što se planira smanjiti na potpuno nedovoljnih 48".

"Jutarnji" se najvećim dijelom bavi migovima, i kaže da su MiG-ovima 21 resursi već istekli, i da je zato "ruski poklon u MiG-ovima slamka spasa koja će Srbiji osigurati ključni kontinuitet" aktivnog borbenog vazduhopolovstva i zaštite vazdušnog prostora.

Podsjećaju da je Srbija najavila i nabavku raketa vazduh-zemlja, ali i da nije objavljeno o kojim se tačno raketama radi, ali i navode koje sve rakete MiG 29 može da koristi kao verzije tih raketa.

Posebna pažnja u tekstu se odnosi na to da MiG-29 SM ima sposobnost nošenja protivradarske rakete H-31P, dometa od oko 100 kilometara, i piše da bi, ako bi te rakete bile nabavljene, Srbija uvela još jednu novu, važnu borbenu sposobnost koja bi drastično smanjila vjerovatnoću preživljavanja protivničkih radarskih i PVO sistema.

- Avioni bi trebalo da stignu u Srbiju do kraja mjeseca. Za isporuku je sve spremno, samo se čeka potpis Vladimira Putina, što će vjerovatno doći na red za vrijeme posjete Aleksandra Vučića Moskvi - piše "Jutarnji".

Bonus video: