Šešelj: Dva puta sam se sreo sa Vučićem, oba puta u prisustvu ruskog ambasadora

Paljenje zastava drugih država i Evropske unije ostavio bi za sobom ako postane predsjednik. Kaže da je rođeni diplomata koji zna diplomatsku etikeciju i vještinu i da kao predsjednik ne bio palio zastave, što sebi kao opozicionar, kako kaže, može da dozvoli
3 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Printscreen (http://rs.n1info.com)
Vojislav Šešelj, Foto: Printscreen (http://rs.n1info.com)
Ažurirano: 24.03.2017. 22:39h

Predsjednički kandidat Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, odbija optužbe da je lažna opozicija Aleksandru Vučiću i ističe da premijera kritikuje, ali mu priznaje i dobre stvari. Gostujući na N1, Šešelj je rekao da se sa Vučićem sreo dva puta poslije povratka iz Haga - oba puta na prijemu u ruskoj ambasadi i u prisustvu ruskog ambasadora.

"Van Skupštine vidjeli smo se dva puta na prijemima u ruskoj ambasadi. Prvi put kada smo se vidjeli u Skupštini izgledali smo kao dva pingvina na Južnom polu, a oko nas sante leda. Na prvom susretu u ruskoj ambasadi bila je otkravljena atmosfera. Ja sam bio sa sinom i nekim saradnicima, a ruski ambasador je došao sa Vučićem. Sledeći put na prijemu u ambasadi situacija je bila normalnija, spontano se išlo sa šalama. Vučić je opet došao sa ruskim ambasadorom. Shvatio sam da je želja ambasadora da se odnosi normalizuju. Ali mi ostajemo politički protivnici", objasnio je Šešelj.

Na optužbe da je lažna opozicija, da ga Vučić "drži u šaci" i plaća mu za nenapadanje, Šešelj odgovara da se nikoga nije plašio ni kada je prvi put išao u Hag.

"Ničega se ne bojim, osim boga i suda istorije", ističe lider radikala i dodaje da je tužio poslanika Dveri koji je tvrdio da Šešelj mjesečno od Vučića prima 60 hiljada eura.

Prema njegovim riječima, opozicija je svako onaj ko nije u vlasti, a za sebe kaže da nema koliktivnu svijest o zajedništvu sa drugim predsjedničkim kadidtima - Vukom Jeremićem, Sašom Jankovićem, Nenadom Čankom, Boškom Obradovićem.

Što se tiče Aleksandra Vučića kaže da kod njega cijeni to što je odolio da uvede sankcije Rusiji i što je odbio da troje radikala izruči Haškom tribunalu zbog optužbi da su prijetili svjedocima u postupku protiv njega.

Premijeru zamejra učešće u briselskom dijalogu, vođenje politike ulaska u Evropsku uniju, politiku vojne neutralnosti i davanje subvencija stranim investitorima.

"Vučić može da podnese ostavku kada položim zakletvu"

Aleksandar Vučić je izjavio da će podnijeti ostavku na funkciju premijera ako izgubi na predsjedničkim izborima. Šešelj kaže da Vučić treba da ostane premijer, prije svega jer su ovo predsjednički izborima i na njima se bira predsjednik.

"Ako ja pobjedim ima mirno da podnese polaganje zakletve, pa onda ako hoće neka podnese ostavku. Ne može zemlja da bude sa odlazećim predsjednikom i premijerom. Politika je ozbiljna igra, ne može da prijeti narodu da će ako ga ne izaberu da ponese svoje igračke i ode", kaže Šešelj.

Ukoliko postane predsjednik, a Vučić podnese ostavku, lider radikala kaže da bi mandat morao ponovo da povjeri Vučiću jer on ima većinu u parlamentu, a tek poslije da razgovara sa nekim drugim i na kraju raspiše izbore.

Vojislav Šešelj se šest puta kandidovao za predsjednika, a upitan šta je ovaj put drugačije i da li bi i dalje bio sklon incidentima, Šešelj odgovara da on nije pravio nikakve incidente i nikada nije prvi nešto započinjao.

"Ako me neko napadne, ja ću se braniti. Prvi nikoga nijesam napao fizički, na ničije mitinge ne idem da ih rasturam. Ja ne pominjem ničije članove porodice koji nisu javne ličnosti", odgovara Šešelj.

Paljenje zastava drugih država i Evropske unije ostavio bi za sobom ako postane predsjednik. Kaže da je rođeni diplomata koji zna diplomatsku etikeciju i vještinu i da kao predsjednik ne bio palio zastave, što sebi kao opozicionar, kako kaže, može da dozvoli.

"Poštovanje Dejtona, revizija RSK"

Govoreći o odnosima u regionu, Šešelj je rekao da bi poštovao Dejtonski sporazum, ali bi tražio da se Republici Srpskoj vrate oduzete nadležnosti - vojska, policija i graničari.

"Ako Muslimani nisu zdovoljni takvom državom - onda razlaz", kaže Šešelj.

Kada je u pitanju Hrvatska, kaže da bi kao predsjednik u diplomatskim susretima pokretao pitanje obnavljanja Republike srpske Krajine, za koju kaže da je ukinuta hrvatskom agresijom.

Po povratku iz Haga Šešelj je najavljivao da će otići u Zagreb kako bi prošetao gradom i u Sarajevo, gdje je proglašen za persona non grata. Iako obećanja nije ispunio, kaže da ona i dalje stoje i da nije odredio rokove kada će to uraditi.

Na konstataciju da je u Sarajevu nepoželjan, Šešelj kaže da ga nepoželjnim nijesu proglasile "muslimanske vlasti" već visoki predstavnik i pita kako je moguće da bude nepoželjan u svom rodnom gradu. Dodaje da vjeruje da bi sa oduševljenjem bio dočekan i u Zagrevu i u Sarajevu.

Objašnjavajući izjavu datu u jednom intervjuu da u rat ne bi ulazio bez dogovora sa Rusijom, Šešelj kaže da je to rekao "povodom one gluposti sa išaranim vozom".

"Ja sam rekao da ćemo morati da jednom povratimo Kosovo, ali u dogovoru s Rusijom. Ako rusi kažu idemo - idemo. Kosovo je svetinja, mora opet biti srpsko. Ja nisam avanturista, znam da Srbija ne može sama da povrati Kosovo i Republiku srpsku Krajinu. Uz Rusiju može", dodaje Šešelj.

Bonus video: