Blic: Vučić 53,3, Janković 15,1, Jeremić 8,6, a Beli 7,5 procenata

Jeremić nije uspeo mlađe da animira. To je pošlo za rukom Jankoviću i Belom Preletačeviću. S druge strane, Aleksandar Vučić ima visok rejting kod svih generacija, a nešto niži kod mlađih - ističe Predrag Lacmanović
0 komentar(a)
Srbija izbori
Srbija izbori
Ažurirano: 24.03.2017. 22:14h

Aleksandar Vučić siguran je pobjednik predsjedničkih izbora već u prvom krugu sa 53,3 odsto, rezultat je najnovijeg istraživanja agencije Faktor plus koji je objavio Blic. Prema ovom istraživanju, na drugom mjestu je Saša Janković sa 15,1, a slijede Vuk Jeremićsa 8,6, Beli Preletačević 7,5, Vojislav Šešelj 5,5, Boško Obradović 2,8, Milan Stamatović 2 procenta. Ostala četiri kandidata AleksandarPopović, MioslavParović NenadČanak i Saša Radulović zajedno dijele 5,2 odsto. List ne navodi na kom uzorku, u kom periodu i po kom modelu je rađeno istraživanje.

Saša Janković u posljednjih nedjelju bilježi skok popularnosti. Rast od četiri procenta u odnosu na prethiodno istraživanje, Predrag Lacmanović iz agencije Faktor plus pripisuje dijelom i Demokratskoj stranci.

- To pokazuje da podrška stranke bez obzira kolika je njena snaga mnogo znači. DS ima infrastrukturu i to se u posljednjim danima veoma vidi – navodi Lacmanović za Blic.

VukJeremić je, prema ocjeni sagovornika Blica, “kampanjom gađao sve, a posebno Vučićevo biračko tijelo, što je bila greška”.

- Jeremić nije uspeo mlađe da animira. To je pošlo za rukom Jankoviću i Belom Preletačeviću.S druge strane, Aleksandar Vučić ima visok rejting kod svih generacija, a nešto niži kod mlađih - ističe Lacmanović.

Podrška Vojislavu Šešelju pala je za nekoliko procenata, a prema riječima Lacmanovića, kampanja lidera SRS se ne vidi, nije se pokazao dosljednim i sve je sveo na doskočice i šale umjesto na program.

- On je u padu, ali je važno i da je u istraživanjima njegove glasače teško uhvatiti - pojašnjava Lacmanović.

Istraživačima nije lako ni da “uhvate” Sašu Radulovića čiji je rejting u značajnom padu, za razliku od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Lacmanović objašnjava da se Radulović kasno uključio u kampanju i sukobljavao sa opozicijom, “što nije bio dobar potez”.

Prema njegovim rečima, Beli Preletačević je unio nemir i predstavlja remetilački faktor.Bez njega bi bilo mnogo lakše obaviti istraživanja, kaže Lacmanović, procjenjujući da Preletačević ne može više da raste, ali da bi njegov rejting mogao da pada.

Vučiću bi pobjedu u prvom krugu mogla da dovede pod znak pitanja uspavanost birača naprednjaka i socijalista koji su se uljuljkali zbog pozitivnih rezultata istraživanja posljednjih nedelja.

- Prema našim istraživanjima, oko 70 procenata glasača socijalista će poslušati Ivicu Dačića i glasati za aktuelnog premijera - kaže Lacmanović za Blic.

Dnevni list Danas pokušao je da od dosadašnjih rezultata istraživanja agencija IPSOS, NINAMEDIA, CeSID, Faktor plus, Demostat i NSPM napravi prosječne rejtinge predsjedničkih kandidata.Vučić i prema toj matematici ima prosječni rejting 53,3, Saša Janković 9,5, VukJeremić 9,4, Vojislav Šešelj 8,1, Beli Preletačević 8, a Boško Obradović 3,3 procenta.

Bonus video: