ZAOBILAZE GA U ŠIROKOM LUKU

U srcu ljubav, a u glavi sumnja da će biti krađe na Kosovu

Vučić mora kod Putina, Janković bi otišao u drugom krugu a Šešelj i još neki neće moći jer su im zabranile vlasti u Prištini
52 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.02.2019. 08:50h

Vuk Jeremić je za sada jedini predsjednički kandidat koji je već posjetio Kosovo, a ko će još ići za sada nije izvjesno. 

U završnici kampanje, kako piše Danas,  posjetu je planirao i Aleksandar Popović, predsjednički kandidat DSS. Jednom broju kandidata, kosovske vlasti zabranile su ulazak na teritoriju Kosova, dok ostali nisu sigurni da će stići do Srba na Kosovu zbog zgusnutog rasporeda. Međutim za sve predsjedničke kandidate glasovi sa KiM-a su izuzetno važni i to je razlog zbog čega opozicija smatra da je uputstvo RIK-a za glasanje na Kosovu preduslov za „krađu glasova“. Traže da se ono stavi van snage, a Vladimir Dimitrijević, predsjednik RIK poručuje da nema razloga za sumnju – piše list.

Aleksandar Vučić, kandidat vladajuće koalicije imao je namjeru da obiđe Kosovo i Metohiju i bez odobrenja kosovskih vlasti, ali je sada pitanje da li će to i uspeti zbog zgusnutih obaveza. „Put na Kosovo zavisi od rasporeda i puta u Moskvu“, rečeno je Danasu juče u Vučićevom kabinetu. Planom kampanje Saše Jankovića, posjeta Kosovo nije ni bila predviđena. U njegovom izbornom štabu je rečeno novinaru Danasa da Janković ne želi da Kosovo, poput Vučića, koristi u dnevnopolitičke svrhe i da je to jedan od razloga zbog koga ni ne planira put na tu teritoriju. „Janković bi veoma volio da obiđe Kosovo, ali u drugom izbornom krugu“, kažu u Jankovićevom štabu . 

Delegacija SRS na čelu sa Nemanjom Šarovićem juče je bila na Kosovu, ali bez predsjedničkog kandidata Vojislava Šešelja, kome je, kako kaže već duže zabranjen ulazak. „U nekoliko posljednjih navrata moje posjete Kosovu su onemogućene, jer postoji takozvana zabrana mog ulaska. Uprkos pokušajima da saznam ko stoji iza zabrane nisam uspio“, kaže Boško Obradović, predsednički kandidat Dveri.

Aleksandar Popović, kandidat DSS, put na Kosovo planira za srijedu i kako kaže ne pada mu na pamet da od bilo koga traži odobrenje da razgovoar sa građanima svoje države. „Interesovanje za Kosovo tokom ove kampanje je zapanjujuće malo. Posjete i ne bi mnogo promijenile, jer je već sada jasno da će zbog pritisaka i ucena ovdje pobediti Vučić. Opšti predizborni utisak je pritisak na građane i ucjene, posebno na zaposlene u državnim institucijama da moraju da glasaju za SNS-ovog kandidata. I ovdje se prikupljaju kapilarni glasovi, a organizovano ih vode autobusima na mitinge“, kaže za Danas Slaviša Ristić, bivši poslanik DSS, a sada samostalni poslanik u Skupštini Srbije sa Kosova.

On napominje da osim tih ličnih pritisaka na građane, veliki problem koji će uticati na regularnost glasova biće i to što svi predsjednički kandidati neće imati predstavnike u biračkim odborima, što je bio problem i za parlamentarne izbore.

I u izbornim štabovima predsjedničkih kandidata opozicije nezadovoljni su najnovijim uputstvom RIK-a za glasanje na Kosovu i smatraju da su njime stvoreni uslovi za „krađu glasova“.

Uputstvo predviđa i da izborni materijal bezbjedno bude transportovan sa biračkih mesta u sjedište opštine Raška, gde će biti predat koordinatoru RIK. 

Nikola Jovanović, portparol Vuka Jeremića, tvrdi za Danas da je odluka RIK-a u neskladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2014. kojim je naloženo da organizacija glasanja i postupak na biračkim mjestima bude identičan kako na Kosovu, tako i u ostatku Srbije. 

„Mi smo RIK-u podnijeli zahtev o sprovođenju jedinstvene procedure za glasanje na cijeloj teritoriji, što nije čak ni stavljeno na dnevni red, čime su samo podgrijane sumnje da režim ima namjere da prekroji tamo volju naroda i da se posluži mahinacijama na biračkim mkjestima“, kaže Jovanović.

Sličan stav imaju i radikali, a DSS podsjeća da je RIK doneo uputstvo o Kosovu zahvaljujući predstavci tri predsjednička kandidata Vučića, Čanka i Parovića.

Ovoga puta radikali su bili uz opoziciju. Željka Radeta, zamjenica predsjendika RIK-a iz SRS, rekla je za Večernje novosti, da je uputstvo suprotno zakonima i Ustavu Srbije.

Borili smo se do dva sata iza ponoći , raspravljali ali preglasani smo. Ovo može ponovo da se obara na sudu, ali to će trajati godinama, a novi predsjednik će uveliko da sjedi na Andićevom vencu – rekla je Radeta.  

Pokret Dosta je bilo primećuje i da će zapisnici sa biračkih mjesta biti dostupni tek po isteku roka za prigovor.

Reagujući na primjedbe opozicije juče se oglasio i predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević koji je ocijenio da opozicija nema razlog za sumnju jer će u biračkim odborima vladajuća koalicija imati jednog a opozicija dva člana.