Goati: Patrijarh SPC se miješa u kampanju za predsjedničke izbore

"Jasno je da se crkva time umiješala u politička zbivanja", kazao je Goati i dodao da je SPC stalno umiješana u politiku, a da nije dobro da "država diriguje crkvi, kao ni obrnuto"
61 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Goati, Foto: Betaphoto
Vladimir Goati, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 20.03.2017. 18:23h

Politički analitičar Vladimir Goati ocijenio je danas da se patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej miješa u kampanju za predsjedničke izbore u Srbiji, zato što je primio na razgovor kandidata za predsjednika Srbije Vojislava Šešelja.

Patrijarh Irinej primio je početkom marta u sjedištu srpske Patrijaršije Vojislava Šešelja i predsjednika Udruženja osnivača Republike Srpske Momčila Krajišnika, osuđenog u Hagu na 20 godina zatvora za ratni zločin.

Goati je za Vojvođanski analitičko istraživački centar VOICE ocijenio da se tim potezom "patrijarh implicitno umiješao u predizbornu kampanju, iako nije javno izgovorio da podržava Šešelja ili pozvao birače da glasaju za njega".

"Jasno je da se crkva time umiješala u politička zbivanja", kazao je Goati i dodao da je SPC stalno umiješana u politiku, a da nije dobro da "država diriguje crkvi, kao ni obrnuto".

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je da bi "sastanak patrijarha sa osuđenim ratnim zločincem (Krajišnikom), u svakom normalnom društvu bio skandal prvog reda".

"To vam govori o pogubnom djelovanju SPC danas, s tim što je ovaj patrijarh, zbog skromnih intelektualnih kapaciteta, još i marioneta odredjenih krugova iz Rusije, a on i ne krije da je to njegova prava otadžbina", rekao je Bešlin.

Vjerski analitičar Draško Đenović ocijenio je da se SPC ne zamjera političarima, jer u stvari tako želi da "očuva sopstvene interese".

"Prema nekim podacima, za potrebe poreza i doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje sveštenih lica u Srbiji država godišnje odvaja oko tri miliona eura. Ako bi crkva puno talasala, mogao bi neko reći da država to više neće činiti", rekao je Đenović.

Bonus video: