Blic: Vučić 53 odsto, Beli 11, Janković 10,6, Šešelj 8,7, Jeremić 6,9

Pojava Preletačevića nije dovela do veće izlaznosti pa bi se moglo zaključiti da većina birača koje on ima dolazi iz kruga opozicionih birača, smatra Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga
0 komentar(a)
Ljubiša Preletačević Beli, Foto: Betaphoto
Ljubiša Preletačević Beli, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.03.2017. 23:21h

Aleksandar Vučić ima povjerenje 53 odsto birača i velike šanse za pobjedu u prvom krugu, a na drugo mjesto izbio je Ljubiša Beli Preletačević sa 11 procenata, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja agencije Ipsos stratedžik marketing, koje je objavio „Blic”.

Slijede Saša Janković sa 10,6, Vojislav Šešelj sa 8,7, Vuk Jeremić 6,9, Boško Obradović 3,5, Saša Radulović i Nenad Čanak 1,7, Milan Stamatović 1,5, Aleksandar Popović 1,1 i Miroslav Parović 0,3 procenta.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 16. do 18. marta, na slučajnom reprezentativnom uzorku od 1.500 punoljetnih građana Srbije, metodom licem u lice

Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga ocijenio je zu Blic da je u odnosu na podatke od prije tri nedelje, najozbiljnija promjena rast Ljubiše Preletačevića Belog. "Među onima koji su sada opredijeljeni za njega najveće učešće imaju mlađi od 30 godina, ali znatan je broj i onih nešto malo starijih. Stariji birači, posebno najstariji, koji su ujedno i najbrojniji, teško prihvataju alternativni načini komunikacije i poruke bazirane na parodijama", rekao je Uljarević za „Blic”.

Prema njegovim riječima, pojava Belog Preletačevića nije dovela do većih promjena u broju birača koji bi u ovom trenutku izašli na predsjedničke izbore, pa bi se moglo zaključiti da većina birača koje Preletačević ima dolazi iz kruga opozicionih birača.

"Negativni trend kod Vuka Jeremića je započet prije kandidature Preletačevića. Saša Janković i Vojislav Šešelj takođe imaju blagi pad rejtinga. Kako izostaje veći rast izlaznosti, i kako je Vučićev rejting stabilan, može se zaključiti da se radi o redistribuciji birača unutar opozicionog bloka u koji se sada umiješao i Preletačević, koji je pomalo oštetio sve", navodi Uljarević.

U izjavi za Blic, on ocjenjuje da će do kraja kampanje biti još promjena, ali da podaci i dalje govore kako je veća vjerovatnoća da će Vučić pobijediti u prvom krugu, jer kod njega postoji rezerva potencijala od nekoliko procenata, koje bi mogao dobiti u finišu izborne kampanje.

Bonus video: