Mustafa: Stvaranje Vojske Kosova samo sa međunarodnim prijateljima

"Formiranje Vojske moguće je samo uz koordinaciju sa Amerikom i NATO-om", kazao je Mustafa
60 pregleda 1 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.03.2017. 15:36h

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas u Podujevu da se Vojska Kosova može formirati samo uz koordinaciju "sa međunarodnim prijateljima".

"Formiranje Vojske moguće je samo uz koordinaciju sa Amerikom i NATO-om", kazao je Mustafa na proslavi 27 godišnjice formiranja Demokratskog saveza Kosova u Podujevu.

Pošto je predsjednik Kosova Hašim Tači 7. marta predao incijativu za transformaciju BSK zakonom, a ne izmjenom Ustava, Vlada Kosova je u saopštenju najavila "da je opredijeljena da Kosovo ima svoju vojsku u okviru ustavnih rješenja, i uz podršku i koordinaciju sa strateškim partnerima - SAD i NATO-om".

Izjava premijera i lidera Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe je u suprotnosti sa dosadašnjim izjavama predsjednika Tačija da će Kosovo formirati Vojsku bez obzira na protivljenje SAD i NATO-a.

Povodom izjave premijera Mustafe, poslanik Demokratske partije Kosova u Skupštini Kosova Šukri Buja je rekao da je Vlada dužna da Tačijev predlog zakona o BSK "procesuira" u Skupštini Kosova.

Moguće je da ovo prvo veliko javno razmimoilaženje koalicionih partnera DPK i DSK dovede i do raspada vladajuće koalicije i do prevremenih izbora.

Bonus video: