Mračne slike Srbije i beli konjanik

Ni Vučićev pomoćni kandidat i večita štetočina Vojislav Šešelj više ne može da dobije glasove na kosovskoj temi
194 pregleda 12 komentar(a)
Ljubiša Preletačević Beli, Foto: Facebook
Ljubiša Preletačević Beli, Foto: Facebook
Ažurirano: 17.03.2017. 22:59h

Napredna slika Srbije poslednjih dana mogla bi da se svede u ovih nekoliko vesti:

1.Slađana Đuričin, samohrana majka iz Novog Bečeja, izjavila je juče da je dobila otkaz u Turističkoj organizaciji u tom gradu, zbog kritičkih stavova protiv Srpske napredne stranke koje je njena majka objavljivala na društvenoj mreži Fejsbuk.

2. Povereniku za informacije od javnog značaja Više tužilaštvo preti krivičnim progonom jer je tražio da se objavi izveštaj o padu vojnog helikoptera…

3. Seljaka iz okoline Čačka, Prekršajni sud u tom gradu izrekao je kaznu od 10.000 dinara jer je u bolnici pomenuo Aleksandra Vučića…

4. Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve prvostepeno je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke. Osuđen je i na novčanu kaznuod 2,15 milona dinara…

A čime se politička čaršija zabavljala tih dana:

Jedni su se divili viteštvu Aleksandra Vučića za jednim sarajevskim kafanskim stolom, kako li je samo odbrusio kosovskom premijeru Isi Mustafi da ne može da nam otme imovinu. Duhoviti kolega Ivan Jovanović zasmejao je pola redakcije komentarišući vest da je Vlada Srbije poništila odluku Vlade Kosova o preuzimanju imovine. E, dobro je što je sad opet naša!

Opozicioni kandidati su napadali Vučića da rasprodaje imovinu na Kosovu zarad ljubavi nemačke kancelarke Angele Merkel. Učinio je to i građanski kandidat Saša Janković i istog trenutka izgubio bar sto glasova. Ni Vučićev pomoćni kandidat i večita štetočina Vojislav Šešelj više ne može da dobije glasove na kosovskoj temi. Šešelj inače poslednjih dana dobija sve više prostora u medijima pod kontrolom vlasti da blati stvarne opozicione kandidate, ali i da širi politički smrad izjavama da bi pomilovao ubicu Zorana Đinđića. Kumovi se ponovo uspešno nadopunjavaju.

Medijski hit poslednjih dana je ipak stvarni Luka Maksimović i fiktivni Ljubiša Preletačević, a pod zajedničkim nadimkom Beli. "Razbucao" je društvene mreže, a bogami sve je prisutniji i u drugim medijima. Zato me čak i neki urednici, novinari i fin svet, sa takvim se inače samo i družim, pitaju: Da ovaj Beli Preletačević ipak ne jaše na Vučićevom belom trojanskom konju.

Moj odgovor je da ne radi za Vučića, ali da će naprednjaci i njihovi mediji pokušati da ga iskoriste, ili na neki način zloupotrebe u borbi protiv opozicionih kandidata. Nadaju se da bi on mogao da uzme glasove Jankoviću.

Najvatreniji zagovornici opozicionih kandidata već mu masovno love grešeke, satirične izjave pretvaraju u ozbiljne, kako bi dokazali da je sumnjiv. Nekako mislim da i jedni i drugi greše, a evo i zašto: Beli Preletačević može da izvede na glasanje ljude koji su tek stekli pravo glasa, zatim one koji inače ne pripadaju ni jednoj postojećoj političkoj opciji, te one koji glasaju retko i iz inata. To bi, ako se ostvari, moglo Vučića da otera u drugi krug.

Postoji samo jedan problem: plašim se da Belom ne udari slava u glavu pa se uozbilji.

(Autor je novinar kolumnista, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik i jedan od utemeljivača Blica)

Bonus video: