NIJE PROŠLA NI GODINA

Opet kupuju 5.000 UV lampi za izbore i opet od iste firme

51 pregleda 0 komentar(a)
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.03.2017. 00:01h

Srpska Republička izborna komisija praktično je bacila šest miliona dinara (oko 50 hiljada eura) jer je i pred ove izbore zbog nemara morala da nabavi nove UV lampe – piše Blic.

Mada lampe koje otkrivaju nevidljivo mastilo na prstu birača nisu potrošna roba, u Srbiji se nabavljaju iznova pred svako glasanje na izborima. Ovog puta RIK je nabavio 5.000 komada za 5,94 miliona dinara. .

List podsjeća da je opravdanje pred prošlogodišnje parlamentarne izbore bilo da su lampe nabavljene 2014. godine propale dok su ih čuvale opštinske uprave.

Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević juče nije odgovarao na pozive novinara Blica, a za pojedine članove RIK-a nabavka 5.000 novih UV lampi bila je veliko iznenađenje, budući da su pred prošlogodišnje izbore dali stroga uputstva opštinskim odborima kako da ih koriste i sačuvaju.

"Napomenuli smo im da čuvaju kutije i da lampe poslije upotrebe vraćaju nazad. Skrenuli smo im pažnju i da nakon što završe sa njihovim  korišćenjem skidaju baterije, jer mogu da iscure. Dobili su i pismeno uputstvo", rekao je za Blic jedan član Republičke izborne komisije.

Zanimljivo je, navodi list, i da je i ove godine posao nabavki UV lampi dobila firma „Master team“ iz Zemuna, koju Republička izborna komisija angažuje gotovo za svake izbore od 2006. godine. U RIK-u su to objasnili činjenicom da se jedino ta firma i javlja na njihove konkurse, pa samim tim i nema dileme  koga će izabrati.

Blic primjećuje da se, ipak, u uslovima konkursa navodi detalj koji malo koje preduzeće osim ovog može da ispuni, a to je da je ponuđač u prethodne tri godine obavio isporuku predmetnih dobara u količini od najmanje 5.000 komada. 

Preporučujemo za Vas