Tači: Imovina Kosova je sveta i nedodirljiva

Prema njegovim riječima, "galama" oko javne svojine koje su odlukom Vlade Kosova postale vlasništvo Kosova dio je izborne kampanje u Srbiji
74 pregleda 6 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.03.2017. 16:54h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Čaglavici da se o strateškim interesima Kosova, poput formiranja vojske, neće konsultovati sa Srbijom. "Galama" oko javne svojine koje su odlukom Vlade Kosova postale vlasništvo Kosova dio je izborne kampanje u Srbiji, dodao je.

"Premijer Srbije Aleksandar Vučić može da vodi kampanju u Srbiji i da dobije izbore, ali Vojska Kosova će biti osnovana", kazao je Tači srpskim medijima i predstavnicima civilnog društva u Medija centru u Čaglavici.

On je rekao i da su kosovske institucije spremne da rade sa predstavnicima kosovskih Srba i Evropske unije na izradi Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Govoreći o suprostavljanju zvaničnika Srbije inicijativi o prerastanju Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku, Tači je naveo da dijalog Kosova i Srbije ima za cilj normalizaciju odnosa dvije zemlje, ali i da pitanja od strateškog interesa za državu Kosovo nijesu dio tog dijaloga.

Prema njegovim riječima, "galama" oko javne svojine koje su odlukom Vlade Kosova postale vlasništvo Kosova dio je izborne kampanje u Srbiji.

"Srbija nema imovinu na Kosovu. Javna imovina je imovina Kosova. Kosovo je bilo dio jugoslovenske federacije, koja se rasformirala", kazao je Tači i dodao da Srbija nije nasljednica bivše Jugoslavije, već samo jedna od njenih republika.

"Imovina Kosova je sveta i nedodirljiva", kazao je predsjednik Kosova.

Govoreći o transformaciji BSK prema novom zakonu koji je on predložio u svojstvu predsjednika Kosova i vrhovnog komandanta tih snaga, Tači je rekao da je incijativa preduzeta u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlaščenjima.

Prema novom zakonu BSK će preuzeti dodatne odgovornosti, dobijajući tako odbrambenu vojnu misiju, rekao je Tači.

"Misija će biti u službi građana Kosova ali i u funkciji očuvanja mira i stabilnosti u regionu i šire", rekao je Tači i ponovio da je vojska Kosova potreba imajući u vidu situaciju u regionu.

Komentarišući neslaganja NATO i SAD oko promjene mandata BSK putem zakona a ne ustavnih promjena, Tači je naveo da su promene ustava najbolje rješenje, ali je dodao da do toga nije moguće doći zbog protivljenja Srpske liste.

On je pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i rekao da se interesi Srba ostvaruju unutar institucija, a ne kroz njihov bojkot.

Prema njegovim riječima, bojkot institucija može biti samo u interesu Srbije, ali ne i Kosova i kosovskih Srba.

Bonus video: