ANALITIČARI OCJENJUJU DA SE NEĆE AKTIVIRATI

Hoće li se ukazati Toma: Nikolić bi Vučiću mogao više da šteti nego da koristi

Prema izvorima Danasa, ranije je dogovoreno da aktuelni predsjednik govori na mitinzima u Kragujevcu i Beogradu, ali to više nije sigurno
20 pregleda 0 komentar(a)
Toma Nikolić, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Toma Nikolić, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
06.02.2019. 11:41h

Tomislav Nikolić, aktuelni predsjednik Srbije, aktivno će podržati predsjedničku kandidaturu Aleksandra Vučića i to u završnici kampanje. Danas nezvanično saznaje da će podršku prijatelju i stranačkom kolegi Nikolić pridružiti na mitinzima u Kragujevcu i Beogradu.

„Tako je barem dogovoreno na početku Vučićeve izborne kampanje, a nakon Nikolićevog i Vučićevog susreta, kada je i dogovoren nastavak bliske saradnje u budućnosti na obnavljanju Srbije i na reformama“, kaže sagovornik Danasa sa političke scene.

Politički analitičari, međutim, sumnjaju da će Nikolić zaista i učestvovati u kampanji, jer smatraju da Vučiću njegova podrška ne bi donijela veći broj glasova, naročito ne nakon ishitrene indirektne Nikolićeve najave da će se sam, pa makar i bez podrške SNS, kandidovati za predsjednika Srbije.

Đorđe Vukadinović, glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli, rekao je za Danas, da razloge zbog kojih Nikolić još ne učestvuje u Vučićevoj kampanji treba tražiti u tome što njih dvojica nisu postigli još definitivni dogovor oko Nikolićevog daljeg angažmana. 

„Očigledno je da je postignut za sada dogovor samo o njegovom povlačenju“, kaže Vukadinović. On dodaje da veruje da predsjednički kandidat naprednjaka ni ne želi baš previše da Nikolić bude dio njegove predsjedničke kampanje, jer bi posle „sretenjske drame“ za njega to bilo krajnje kontraproduktivno.

Vukadinović tvrdi da ni sam Nikolić ne gori od želje za tim, bez unaprijed postignutog čvrstog dogovora.

„Čini mi se da se Nikolić nakon onog trenutka kada se kao praznična raketa ispalio tvrdeći da će se kandidovati za predsjednika, tako brzo se i ugasio kao političar. Baš zato ni ne očekujem da će se on nešto politički angažovati u Vučićevoj izbornoj kampanji“, smatra Vukadinović .

Danas citira i sličan stav političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, koji tvrdi da bi učešće Nikolića u Vučićevoj kampanji bilo štetno po samog Vučića, jer je u sjećanju građana još sveže da je aktuelni predsjednik mimo stava SNS htio ponovo da se kandiduje za predsjednika Srbije, a onda odustao od toga.

„Time je izgubio svaki autoritet kod birača“, tvrdi Anđelković za Danas.