Amabasador SAD pozvao prištinske vlasti da obustave formiranje vojske

Ambasador je odbacio izjave lidera Kosova Tačija i predsjednika parlamenta Kadrija Veseljija da se proces transformacije odvija u punoj koordinaciji sa partnerima
3 komentar(a)
Greg Delavie, Foto: Twitter.com
Greg Delavie, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 15.03.2017. 15:18h

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izričito je danas zatražio od kosovskih vlasti da obustave proceduru za osnivanje Vojske Kosova i ocijenio da je ta procedura neprihvatljiva, iako je ponovio da se njegova zemlja zalaže za osnivanje te vojske.

U interviju za portal Insajderi.com, Delavi je rekao da su SAD dugo radile na tome da Kosovo ima vojsku, ali putem ustavnih promjena i u konsultaciji sa svim zajednicama.

On je rekao da je bio iznenađen predlogom predsjednika Kosova Hašima Tačija o izmjenama predloga Zakona o BSK, što ga je još više razočaralo imajući u vidu opredjeljenje SAD da izgradi sadašnje kapacitete BSK.

Ambasador je takođe odbacio izjave lidera Kosova Tačija i predsjednika parlamenta Kadrija Veseljija da se proces transformacije odvija u punoj koordinaciji sa partnerima.

"To (što se događa) nije ono kako smo mi predvideli da će se proces odvijati. To ne izražava sadržaj diskusija koje smo imali sa zvaničnicima Vlade Kosova u bliskoj prošlosti. Mi blisko radimo na partnerstvu u vezi s tim pitanjima. To je razlog zašto smo se nekako razočarali i iznenadili kada se predlog zakona pojavio prošle nedelje, kao da je pao sa neba", rekao je Delavi.

Američki ambasador je od institucija Kosova zatražio da obustave incijativu za stvaranje vojske i rekao im da računaju na moguće posljedice ako se nastavi na način koji je prije dvije nedjelje predložen.

Upitan šta podrazumijeva pod posljedicama, Delavi je rekao da nikada ne bi želio da se to sazna.

Predsjednik Kosova Hašim Tači predao je 7. marta u skupštinsku proceduru predlog novog zakona o Bezbjednosnim snagama Kosova i rekao da nova misija tih snaga obuhvata i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, ali da se njihovo ime neće mijenjati.

Bonus video: