Janković daje hipoteku a Jeremić i Šešelj keš

Kandidat koji u prvom krugu ne osvoji bar jedan odsto glasova mora da vrati novac
2 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.03.2017. 23:26h

Kandidati za predsjednika Srbije imaće na raspolaganju za kampanju u prvom krugu po najviše 237 hiljada eura iz budžeta.

Da bi taj novac mogli da koriste spremili su jemstva u vidu stanova, bankarskih garancija ili gotovine – pišu Večernje novosti.

U Ministarstvu finansija , za ovaj list, kažu da je u budžetu za prvi krug opredijeljeno 320,88 miliona dinara ili oko 2,6 miliona eura. Ova suma dijeli se na broj kandidata koji su prilikom predaje potpisa izjavili da će koristiti sredstva iz javnih izvora. Prema informacijama Novosti svih 11 kandidata se opredijelilo za tu opciju.

Oni su, međutim , dužni da polože jemstvo u visini sume koju namjeravaju da koriste jer, prema zakonu, kandidat koji u prvom krugu ne osvoji bar jedan odsto glasova mora da vrati novac.

Novosti pišu da će Saša Janković za jemstvo ponuditi hipoteku na nekretnine, ali se ne precizira čije.

U štabu Vuka Jeremića kažu da će kao jemstvo dati gotov novac, kao i lider radikala Vojislav Šešelj.

"Daću novac koji je stranka uštedjela od sredstava koje dobija iz budžeta", rekao je Šešelj za Novosti.

I Saša Radulović namjerava da koristi iz budžeta a kao jemstvo ponudiće hipoteku na nekretnine koje pripadaju njegovoj porodici. Na porodičnu imovinu osloniće se i Milan Stamatović.

"To što polažem porodične nekretnine na Zlatiboru kao garanciju, govori o tome da vjerujem u ono što govorim, kao i u svoj izborni rezultat", rekao je Stamatović Novostima.

U DSS- su rekli da će za troškove kampanje Aleksandra Popovića nekretnine založiti članovi užeg rukovodstva stranke. Boško Obradović i Nenad Čanak će položiti bankarske garancije.

Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, rekao je Novostima kako se nada da će oni moći da polože jemstvo od oko million dinara, kolikom očekuje da će im se sliti od priloga građana. Novosti nijesu uspjele da dobiju odgovor o garancijama iz štaba Aleksandra Vučića.

Ukoliko dođe do drugog kruga izbora dvojica kandidata bi podijelili preostalih 2,6 miliona eura iz budžeta za nastavak kampanje.

Bonus video: