Fenomen Beli: Mustra za buđenje učmale Srbije

Ljudima je muka od unaprijed postavljenih pobjednika i stranaka, a Preletačević je alternativa koja forsira građansku neposrednost ili neposlušnost – kaže za Blic sociolog Ratko Božović
50 pregleda 19 komentar(a)
Ljubiša Preletačević, Foto: Betaphoto
Ljubiša Preletačević, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 13.03.2017. 22:54h

Mangupski, fino, kulturno, a pobijedićemo! Samo jako! Bez sikiracije! Nikakve demonstracije, nasilje, paljenje i ostalo. Oni to hoće da mi uradimo, a to i opoziciji ide u korist, da bi se opet ovajdio neko sa strane...!

Tako je Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli preko društvenih mreža smirivao pristalice, dok se u Republičkoj izboroj komisiji odlučivalo o njegovoj kandidaturi. Kada su se SNS-ovci iz komisije povukli, ostala je većina da ga proglasi kao 11 kandidata, nakon što je, prethodno, odbacila izvještaj radikalskih predstavnika u RIK-u koji su tražili da pribavi novih 10 hiljada potpisa za 48 sati.

Ostaće upamćeno i da su od Maksimovića tražili da od svog izmišljenog Belog Preletačevića pribavi ovjerenu izjavu o dozvoli za korišćenje tog imena.

Nije ih razuvjerilo ni to što im je ugledne pravnica Vesna Rakić Vodinelić objašnjavala da je to isto kao kad bi tražili dozvolu od Miki Mausa.

Dok se na društvenim mrežama i dalje raspreda da li je sve to samo manevar vladajuće SNS da bi neko sudski osporio kandidaturu, mediji nastavljaju da se bave fenomenom ovog mladića iz Mladenovca.

Blic konstatuje da se momak u bijelom odijelu, sa bijelim konjem, u bijelim vunenim čarapama i sa modernijim “gunjem”, direktno dovodi u vezu sa povećanjem izlaznosti na izborima, jer je animirao bijele listiće i dugogodišnje apstinente. I sve to, a da dosad nije ispalio samouvjereno nijednu parolu, niti rekao ozbiljno šta misli o Evropskoj uniji ili NATO, nije predložio nijednu mjeru, na primjer, za smanjenje nezaposlenosti. Ali zato jeste karikirao, “šalabazao” se sa srpskom realnošću, njenom politikom i onima koji od nje žive. Time je i poslao poruku koju želi da čuje i razume jedan dio Srbije.

Sociolog Ratko Božović za “Blic” kaže da je Beli “otpor i suprotnost strančarenju, kad imate politiku koja se sprda sa nama, ondaje to što on radi ironija”.

"On ima originalnu dimenziju i sve to djeluje simpatično. Ljudima je muka od unaprijed postavljenih pobjednika i stranaka, a Preletačević je alternativa koja forsira građansku neposrednost ili neposlušnost. On je nasuprot strančaranju, obećanjima, a što je najdominantnija forma uticaja ovde kod nas. On pristupa ironično političkoj situaciji i funkcioniše mnogo bolje od lažne ozbiljnosti zastupljene u političkom životu", kaže Božović za Blic..

Pojava Preletačevića Belog, prema njegovim riječima je i drastična kritika čitavog izbornog sistema i neposlušnost koja je zamrla u Srbiji, nepristajanje na umrtvljenu javnost.

Marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević, kaže za Blic da Preletačevića vidi kao “pokojnog predsjedničkog kandidata Nikolu Šećerovskog, ali u rukama spretnog Srđe Popovića”, nekadašnjeg vođe Otpora.

"Najveći značaj Preletačevića je da može da zainteresuje one koji ne izlaze na izbore i da motiviše mlade. Nije sporno da će Vučić pobijediti na izborima, ali povećanje izlaznosti, čemu doprinosi Preletačević, donosi drugi izborni krug. Meni nije posebno originalan", kaže Milivojević za Blic.

Milivojević nije sam u tvrdnji je Preletačević kreacija bivšeg vođe Otpora. List Danas podsjeća da su prorežimski portali naklonjeni Aleksandru Vučiću lansirali priču da je lik Preletačevića u potpunosti izveden po modelu iz Popovićeve knjige „Mustra za revoluciju“ kao i da je Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, takođe, osmišljena po tom principu.

Na sve to Beli, u izjavi za Danas kaže da – nije čitao knjigu i da ga ne podučava Popović.

Kurir ga je istovremeno proglasio za “nevjerovatan” fenomen, jači od Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Šešelja. Sa naslovnice ovog lista on odgovara “Ja sam iskren momak i proizvod naroda, koji ima petlju da stane ispred svih ljudi. Neko to vidi kao šansu za slobodu a neko kao prijetnju.”

Bonus video: