Vesna Pešić: Svima vezane ruke osim Vučiću

Do 2. aprila biće još svačega, ali to ne treba nikoga da iznenadi jer je svaka moderna politička kampanja u neku ruku prljava, samo zato što je i politika postala tabloidna – kaže za Danas analitičar Dragomir Anđelković
151 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 13.03.2017. 06:53h

- Do sada nijesmo znali da može da postoji ovako prljava kampanja u kojoj su svim drugim učesnicima u predsedničkoj trci vezane ruke, izuzev jednom - Aleksandru Vučiću. To uopšte ne liči na bilo kakve fer uslove, jer je sve sračunato na promociju i pobjedu jednog kandidata – ocijenila je u razgovoru za Danas sociološkinja Vesna Pešić.

Opozicioni kandidati, prema njenim riječima, nemaju mogućnosti da odgovore ni na sve uvrede i klevete, jer nema duela, nema ih u medijima, osim na društvenim mrežama.

-To je jedna najobičnija diktatura u kojoj mi danas živimo. Ne možemo više da krijemo i sklanjamo pod tepih da imamo autokratski režim, jer ovde od demokratije više nema ni D“, kaže za Danas Pešićeva.

Kao primer prljave predsjednike kampanje koju sprovodi vlast ona navodi da Vučić svakodnevno sa TV ekrana poručuje da neće dozvoliti „onima“ da nas uvedu u rat, da neće dozvoliti nerede, niti bilo kakav makedonski ili ukrajinski scenario, predstavljajući sebe pritom kao spasioca.

-On se predstavljao kao spasilac koji nas je spasavao od privatizacije, a sada nas spasava od užasa koji bi mogao da dođe, jer ti koji bi došli poklali bi nas i uništili. Ako je neko proizvodio državne udare i nestabilnosti, to je bio Vučić. Opozicija naravno nema mogućnosti da odgovori na sve te opasne primjedbe Vučića, niti može da opovrgne tvrdnje vlasti da ona predstavlja mračnu silu – rekla je Pešićeva.

Nebojša Krstić, bloger i analitičar, na društvenim mrežama poznat kao simpatizer Vučićeve politike, rekao je za Danas da je prljava kampanja veoma široka oblast i da postoji malo onih koji mogu da se pohvale objektivnošču i nepristrasnošču. Za njega nije prljava kampanja to što Vučić ima zaokruženu politiku, jasan odgovor na način rješavanja svih problema, od ekonomskih do pitanja iz spoljne politike i regionalnih tema.

-Za razliku od njega Janković i Jeremić nemaju politiku, program, ideju vezanu za funkciju na koju se kandiduju. Njihovi nastupi su ispunjeni demagogijom i populizmom. A kao primjer obojica navode da je Vučić predao i izdao Kosovo, što je prilično ozbiljna populistička laž i najbolji primjer prljave kampanje kazao je Krstić.

Novinar Danasa ističe da Krstić nije želio da odgovori na pitanje koliko su opasnei neistinite tvrdnje vlasti i Vučića da opozicija želi da gurne Srbiju u rat.

Glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je ocijenio da Srbija ima “neprekidne prljave kampanje i prljav politički život koje Vučić i njegova vlast nameću posljednjih godina.

-Bez obzira koliko Vučić u javnim nastupima glumata uzdržanost prema prema ostalim kandidatima i žrtvu, on je glavni generator i nosilac napada na opoziciju i nosilac prljave kampanje. Preko svojih auša, tabloida i koalicionih partnera, Vučić odgovara svima koji misle drugačije i to svakodnevno svima koji drugačije misle. On neprekidno personalizuje kampanju, onda se žali kako su svi protiv njega. On je najbolji rusofil, najbolji evropejac, mirotvorac i patriota i sve ostalo naj i šta tu opozicija može nego da se bavi njime. Doduše opozicija ne reaguje uvijek najbolje, ali i to je razumljivo, jer svaka kritika vlasti se predstavlja kao rušenje i izazivanje nestabilnosti - kaže Vukadinović.

Sagovornik Danasa Dragomir Anđelković, na drugoj strani pita: „Ima li prljavije predsjedničke kampanje od one u kojoj opozicioni kandidati tvrde da je Vučić diktator“.

On dodaje da se kampanja tek zahuktava i da će do 2. aprila biti još svačega, ali da to ne treba nikoga da iznenadi jer je svaka moderna politička kampanja u neku ruku prljava, samo zato što je i politika postalatabloidna. Anđelković smatra da nema samo prljave kampanje na relaciji vlast - opozicija, te da je ona poprilično izražena i među samim opozicionim predsjedničkim kandidatima - između Vuka Jeremića, Saše Jankovića i Saše Radulovića. Svi oni se, kaže, bore za primat na opozicionoj sceni, jer znaju da će nakon predsjedničkih uslijediti parlamentarni izbori. On tvrdi da posebno varnice sijevaju između Jankovića i Jeremića, ali da se to sada prikriva.

Bonus video: