Janković: Treba nam ozbiljna država koja će mladima pokazati perspektivu

"Ako neko ode, neka ode zato što misli da će mu u drugoj zemlji biti bolje i to je legitimno, ali da neko ode zato što biva istjeran odavde, zato što se u sopstvenoj zemlji osjeća kao podanik, to ne smijemo da dozvolimo i protiv toga smo dužni svi da se pobunimo i preokrenemo stvar", rekao je Janković
2 komentar(a)
Saša Janković, Foto: Twitter.com
Saša Janković, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 12.03.2017. 15:47h

Kandidat za predsjednika Srbije Saša Janković ocijenio je danas da je Srbiji potrebna "ozbiljna država" koja mlade ljude neće "iznajmljivati" drugim zemljama već im pokazati perspektivu kako bi ostali u sopstvenoj zemlji.

Janković je poslije razgovora sa mladima u centru Beogradu rekao agenciji Beta da se mladi u Srbiji žale na "sve", od nedostatka perspektive do "loših" pravila po kojima ne napreduju najbolji već oni koji su stranački oprediljeljeni.

"Mladi odlaze iz Srbije i to je opšte mjesto. Svi pričamo o tome da mladi odlaze i njihovo je pitanje zašto bi ostali. Pokušao sam danas da im objasnim, vjerujem s uspjehom, da je ovo njihova zemlja, da mogu otići na neko drugo mjesto i tamo možda naći uređeniju zemlju i lakši ekonomski život ali da će do kraja života misliti na ovu zemlju i da će ovo uvijek ostati njihova zemlja", naveo je Janković.

Prema njegovim riječima, najviše što mladi mogu da učine za sebe jeste da pomognu da Srbija bude dostojna njih, "mjesto gdje će željeti da ostanu, gdje će pokazati sve ono što su naučili, gdje će gledati kako njihovo okruženje raste i razvija se i gdje će svoju djecu gajiti sa osjećanjem da su na mjestu koje vole najviše na svijetu".

"To je moguće, ništa nam ne fali. Ti mladi ljudi pokazuju koliko su sposobni kada odu u inostranstvo, kako imamo dobro obrazovanje, dobar kreativni duh. Nama treba ozbiljna država koja će naći način ne da mlade iznajmi drugima, ne da ih otjera nego da im pokaže perspektivu u sopstvenoj zemlji kako bi sve ono što rade na drugim mjestima obezbijedili sebi i svojim porodicama ovdje", kazao je Janković.

On je ocijenio da veliki broj mladih koji žive van Srbije žali zbog toga što su "otjerani" iz zemlje.

"Ako neko ode, neka ode zato što misli da će mu u drugoj zemlji biti bolje i to je legitimno, ali da neko ode zato što biva istjeran odavde, zato što se u sopstvenoj zemlji osjeća kao podanik, to ne smijemo da dozvolimo i protiv toga smo dužni svi da se pobunimo i preokrenemo stvar", naveo je Janković.

Kako je ocijenio, ovo je momenat kada treba da kažemo ne samo šta država treba da učini za nas već šta mi treba da učinimo za državu.

"Kada kažem država ponovo mislim na nas. Čineći za državu, za pravila u Srbiji, za red, poredak, humanitarne vrijednosti, za nauku, kulturu, umjetnost, činimo ne samo za državu i buduća pokoljenja već i za nas same", kazao je Janković.

Bonus video: