Čanak: Otkriti nalogodavce Đinđićevog ubistva

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek Legija
70 pregleda 8 komentar(a)
Nenad Čanak, Foto: Betaphoto
Nenad Čanak, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.03.2017. 09:45h

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da će ako se ne otkriju politički nalogodavci ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, to zauvijek biti prepreka na evropskom putu Srbije.

"Prije četrnaest godina ubijen je Zoran Đinđić. Moj prijatelj i saborac. Čovjek, koji je položio život na oltar evropske Srbije. Danas, četrnaest godina kasnije, i dalje ne znamo ko su bili politički nalogodavci njegovog ubistva. Politički nalogodavci su ostali nedostupni pravdi", naveo je Čanak, a saopštio LSV.

Čanak je upozorio da će, ako se ne sazna prava istina o razlozima ubistva Đinđića, odnosno ako se ne otkriju i ako se ne izvedu pred lice pravde politički nalogodavci ubistva, to zauvijek biti prepreka na evropskom putu Srbije.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek Legija.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Bonus video: