Kampanja nema granica: Stižu “migovi” u martu, pa makar i u komadima

Dodatni troškovi za građane nastaće prijevremenim dopremanjem ruskih „migova“ kako bi Vučić u kampanji mogao da se slika i dodvori biračkom telu fasciniranom ruskom tehnikom, kaže za Danas vojni analitičar Aleksandar Radić
201 pregleda 23 komentar(a)
Aleksandar Vučić MIG
Aleksandar Vučić MIG
Ažurirano: 10.03.2017. 00:31h

Iako u Vojsci Srbije za sada nema nikakvih posebnih priprema za prijem ruskih vojnih aviona „mig 29“, a kako je Danasu rečeno u Ministarstvu odbrane, još je nepoznat zvaničan datum njihovog dolaska. Danasovi sagovornici napominju da su ti avioni u „letnom stanju“ kao i da mogu da dolete u roku od nekoliko sati od trenutka donošenja odluke ruskih vlasti da se isporuče Srbiji.

U Ministarstvu odbrane za Danas su potvrdili da prije isporuke Vladimir Putin, predsjednik Rusije, treba da potpiše ukaz o isporuci šest „migova 29“ Vojsci Srbije, što bi trebalo da se dogodi tokom susreta sa Aleksandrom Vučićem u Moskvi. Ovaj susret u martu gotovo svakodnevno najavljuje srpski premijer ali još niko ne pominje tačan datum.

Danas podsjeća i na spekulacije medija da će ruski migovi 24. marta, na dan početka NATO bombardovanja, prije osamnaest godina, simbolički letjeti vazdušnim prostorom iznad Srbije. Drugi datum, za koji mediji navode da je moguć za isporuku ruskih vojnih aviona, jeste 28. mart. Problem je, prema navodima lista, što ti avioni, umjesto da budu pripremljeni u Rusiji za dopremanje i korišćenje u Srbiji, zbog političkih potreba i potreba Vučićeve predsjedničke kampanje, u Srbiju će doći potpuno neusklađeni i neupotrebljivi.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Danas objašnjava, da je te avione je neophodno najprije izvozno prilagoditi, kao i skinuti sa njih i ugraditi odgovarajuću opremu, nabaviti rezervnu, pa tek onda ih dopremiti u Srbiju.

"Izgleda da će se sve to uraditi u Srbiji umjesto u Rusiji, iako je mnogo isplativije i korisnije da se taj posao završi u Rusiji. To znači dalje dodatne troškove za poreske obveznike Srbije, jer mi građani to finansiramo. Dakle, u ovom slučaju dodatni troškovi će nastati prijevremenim dopremanjem ruskih „migova“ u Srbiju, kako bi Vučić u kampanji za predsjednika Srbije mogao da se slika i dodvori biračkom telu fasciniranom ruskom tehnikom", ističe za Danas Aleksandar Radić.

On napominje da ti ruski „migovi“ svakako neće moći da dolete u Srbiju jer im je ne samo neophodna dozvola NATO zemalja za to, već i zato što nijesu u stanju da lete bez svih navedenih radova.

"Izvjesno je da će taj događaj, koncipiran na takav način, biti dobar za kampanju Aleksandra Vučića. Takođe, izvještavanje o tom događaju neće biti tretirano u okviru kampanje predsjedničkog kandidata, već će ići u redovnom informativnom programu, iako je u suštini i te kako dio kampanje. To je, međutim, nešto što obični birač nije u stanju da razdvoji", kaže za Danas Bojan Klačar iz CESID-a.

On podsjeća na slučaj dolaska kompanije Fijat u Srbiju, što je bio događaj, takođe, podešen i režiran da se odigra u finišu kampanje od strane Demokratske stranke 2008. godine.

"U svakom slučaju, dolazak ruskih ratnih aviona i njihov navodni prelet vazdušnim prostorom Srbije je događaj koji će homogenizovati Vučićeve birače i u izvjesnoj meri demotivisati birače Vuka Jeremića, Boška Obradovića, Vojislava Šešelja...", ističe Klačar za Danas.

List se poziva i na saznanja Novosti da će sve letjelice istovremeno stići na Aerodrom u Batajnici, gdje će biti predate na korišćenje Ratnom vazduhoplovstvu. Svečanoj primopredaji navodno će prisustvovaće i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Prema saznanjima Novosti, postoje dva scenarija isporuke ovih letelica. Razmatra se opcija direktnog preleta ‘migova’ iz Rusije u Srbiju. To još nije sasvim potvrđeno, budući da bi imalo i delikatnu političku notu. Jedna od ideja u ovom slučaju je i da avioni ušavši u naš vazdušni prostor pozdrave Srbiju uzdužnim preletom preko cijele njene teritorije. Druga opcija je isporuka letjelica ruskim transportnim avionima, najverovatnije tipa „iljušin“, objavljuje ovaj list na osnovu razgovora sa izvorima iz vrha vlasti.

Premijer Vučić je isporuku aviona dogovorio u decembru prošle godine sa ministrom Šojguom, i tada je rekao medijima da postoje dva moguća termina za isporuku - prvi u martu kada bi stigli i ruski monteri, ili drugi u novembru poslije obavljenog remonta u Rusiji. Avioni su navodno poklon, a remont bi trebalo da košta između 180 i 230 miliona eura.

Bonus video: