Božović: Živimo u lažomaniji, Srbija na dugom putu u noć

Božović je ocijenio da Srbija ima vlast koja je u "velikoj blizini" sa rijaliti programom, kao i estradu koja je blizu vlasti
53 pregleda 3 komentar(a)
Dani Vita Nikolića, Ratko Božović, Foto: Svetlana Mandić
Dani Vita Nikolića, Ratko Božović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.03.2017. 14:40h

Sociolog Ratko Božović rekao je da Srbija već dugo živi u "lažomaniji" i da je laž dominantna dimenzija javnog života, ukazujući da u društvu nema javne debate, niti kritičke javnosti i puta do istine. Građanina nema jer je potisnut, ali su tu podanički mentalitet i autoritarna vladavina, istakao je Božović.

"Drugim riječima, ovdje nemamo slobodu za istraživanje istine. Kada nemamo slobodu, nemamo istinu, jer to uslovljava jedno drugo", rekao je Božović za FoNet.

Upozorio je da je Srbija na "dugom putovanju u noć i da je počela da se previše navikava na tu noć, a ne na sunčanu obalu".

Prema ocjeni Božovića, ovde je manjina u depresiji, ugrožena je time što nema gdje da se pojavi.

"Ona je na samoj margini ili van same margine, rekao je Božović i napomenuo da su ljudi, koji bi htjeli da kažu nešto istinoljubivo i pravdoljubivo, što bi bilo u odbranu jednog sistema vrijednosti, shvatili da će ih onda tabloidi provući kroz blato. Niko neće sebi da priredi takvu nevolju, da ga izmišljotinama, bljuvotinama i glupostima tabloidi provlače kroz blato. Kažem tabloidi, iz prostog razloga što se ovdje vlast dobija i održava posredstvom tabloida", ukazao je Božović.

On je ocijenio da Srbija ima vlast koja je u "velikoj blizini" sa rijaliti programom, kao i estradu koja je blizu vlasti.

"Mediji su pristali da ne budu autonomni i da ne brane vijrednosti, već da budu podanici ili prodanici, rekao je Božović", koji kaže da se ne sjeća da je ikada bilo toliko podaništva u medijima koliko je danas.

"Kada vidim novinara dok mi postavlja pitanje na nekoj od televizija, njegovu prestrašenost, strah u očima, nemam tog trenutka drugu ideju nego da spasavam novinara od njega samoga", objasnio je Božović.

Prema njegovoj ocjeni, ovdje misliti autonomno, individualno, kritički, to je manjina i nešto što je izmaknuto iz javnog polja.

"Naše javno polje je drastično zagađeno tim silnim političkim lažima u potrebi da se pošto-poto osvoji vlast. Ne može se imati ambicija da se stranačkom logikom usvoje svi građani, koji imaju potrebu da biraju nešto veće, treće, alterantivu", smatra Božović.

Velika je magla oko nas, nesporazum sa stvarnošću, dodao je Božović za FonNet, koji je pesimsita da se "magla" može u ovom trenutku rastjerati.

"U ovom trenutku imamo jednoga koji odlučuje o svemu, koji je vrhunska pamet. Imamo dominaciju izvršne vlasti, na čelu je čovjek koji, u ime izvršne vlasti, obavlja sve poslove i nemamo podjelu vlasti, naglasio je Božović. Kada on kaže 'ja neću, ja ne dam'", ukazao je Božović, tog trenutka je on uništio institucije, to je dovoljno da se vidi da više ne postoje institucije...

"Onda se pitam gdje smo mi to, koja je to naša priča", zaključio je Božović.

Bonus video: