Bez milion eura je daleko fotelja predsjednika Srbije

68 pregleda 2 komentar(a)
Vučićev miting, Foto: Betaphoto
Vučićev miting, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.03.2017. 23:50h

Predsjednički kandidati moraće da spreme najmanje po pola miliona eura za prvi krug ukoliko žele da imaju iole uočljivu kampanju, a u eventualnom drugom krugu moraće da spreme između dva i po i četiri miliona – ocjenjuju “Novosti”.

List podsjeća da je za zakup bilborda potrebno i do 300 eura nedjeljno, da zakup dvorana za konvencije košta i do 20 hiljada, a da organizacija mitinga na otvorenom staje 10 hiljada eura.

Programski direktor “Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić izjavio je za Novosti da će možda ovi izvori biti jeftiniji od prethodnih, jer se u kampanji sve više koristi internet, jeftiniji od oglašavanja u novinama i na televiziji.

Takođe, sada su budžetske dotacije smanjene, a i opozicija ne raspolaže značajnim sredstvima dok je vlast u medijima zastupljena i bez reklamiranja – kaže Nenadić. Najskuplji dio političke promocije su snimanje i emitovanje televizijskih spotova.

U predsjedničkoj kampanji 2012. prema procjeni Transparentnosti Srbija potrošeno je ukupno oko šest miliona eura. Najviše je potrošio tada aktuelni predsjednik Boris Tadić – oko tri miliona eura, a zatim Tomislav Nikolić i Ivica Dačić po 700 hiljada eura.

U republičkom budžetu za finansiranje kampanje je planirano oko 5,2 miliona eura. Polovina tog novca biće podijeljena učesnicima učeasnicima prvog kruga, oko 250 hiljada eura svakom. Ukoliko ne bude drugog kruga pobjednik izbora dobiće sam drugu polovinu pod oko 2,6 miliona eura. Ukoliko bude drugog kruga ovu sumu će podijeliti dvojica kandidata. Učesnici prvog kruga koji ne osvoje bar jedan odsto glasova moraće da vrate novac.

Bonus video: