MOGLI BI DA ODVEDU U DRUGI KRUG

Bijeli glasački listići: Hoće li se ponoviti 2012.

Krajnji rezultat računa se na osnovu ukupnog broja listića u glasačkim kutijama, što praktično znači da se računaju i nevažeći, odnosno bijeli listići, pa je Vučiću potrebno da osvoji više glasova za pobjedu u prvom krugu
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2019. 15:13h

Bijeli glas na predstojećim predsjedničkim izborima ide na štetu pobjedi Aleksandra Vučića u prvom krugu predsjedničkih izbora - kažu iz CESID. Kako u toj agenciji navode za Danas, bijeli listići povećavaju izlaznost, ne idu nikome u korist, ali utiču na to da je Vučiću neophodno da osvoji veći broj glasova kako bi pobijedio u prvom krugu izbora. 

Prema objašnjenjima koje je Danas dobio od programskog direktora CESID, Đorđa Vukovića i Bojana Klačara, istraživača ove agencije, krajnji rezultat računa se na osnovu ukupnog broja listića u glasačkim kutijama, što praktično znači da se računaju i nevažeći, odnosno bijeli listići, pa je Vučiću potrebno da osvoji više glasova za pobjedu u prvom krugu. To, takođe, znači da je i opozicionim kandidatima potrebno da osvoje više glasova kako bi ušli u drugi krug predsjedničkih izbora, ukoliko do drugog kruga uopšte dođe.

Prema riječima Bojana Klačara, od takozvanog bijelog glasa niko ne dobija nikakvu korist, odnosno izvjestan je samo gubitak onih kandidata koji računaju da su bijeli listići zapravo njihovi glasovi.

"Kandidat Saša Janković je taj koji direktno gubi pojavom bijelih glasova, jer se pretpostavlja da su to birači koji da nijesu predali bijeli listić, dali bi glas njemu. Saša Radulović, kandidat pokreta Dosta je bilo, takođe, spada u tu kategoriju potencijalnih glasača, koji bi da nijesu bijeli listić bili glas za taj pokret. Ostali, čini mi se, da ne gube, jer, svakako, ne mogu ni da računaju da profil glasača kakav je bijeli glas njima da podršku. Bijeli glasovi, svakako nijesu glasovi koji bi u bilo kakvoj varijanti mogli da pripadnu, recimo, Vuku Jeremiću, kao ni ostalim predsjedničkim kandidatima", ističe Klačar za Danas.

Uticaj bijelih glasova na krajnji rezultat izbora koji se očitava preko veće izlaznosti, Klačar objašnjava sljedećim primjerom.

"Ako bude povećana izlaznost u odnosu na prethodne izbore, i, recimo, izađe, četiri miliona birača, da bi Vučić pobijedio u prvom krugu, neophodno mu je da dobije dva miliona glasova plus jedan, umjesto, recimo, milion i po plus jedan, u slučaju da na izbore tri miliona glasača. U odnosu na 2012. godinu kada su bijeli listići dobili na značaju i praktično „osvojili“ oko četiri odsto na izborima, na ovim, prema nekim procjenama, neće ih biti više od dva odsto", kaže Klačar za Danas.

On ističe da ni 2012. godine bijeli listići nijesu pomogli Tomislavu Nikoliću da pobijedi Borisa Tadića, kao što je tada bilo predstavljeno, već je, kako kaže, Tadić jednostavno izgubio dio svojih birača, jer su bijeli listići bili „njegovi“ ali su razočarani politikom koju je vodio, odlučili da ne glasaju za njega.

Đorđe Vuković za Danas problematizuje tezu i argumente na koje se oslanja opozicija u pozivima građanima da u što većem broju izađu na izbore, računajući sa izvjesnošću da bi oni koji inače ne izlaze na izbore, dali glas njima a ne Aleksandru Vučiću.

"Istina je da povećana izlaznost povećava i broj neophodnih glasova za pobedu Vučića u prvom krugu, ali ko opoziciji garantuje da ljudi koji ne izlaze na izbore su njihovi – opozicioni glasači? Mi to nemamo ni u jednom istraživanju, da oni koji inače ne glasaju, da bi u slučaju izlaska na izbore u najvećem broju glasali protiv Vučića", zaključuje Vuković.