Kampanja na društvenim mrežama: Bitke na fejsu i tviteru neće odlučiti rat

"Kada je riječ o pojačanim aktivnostima predsjedničkih kandidata na društvenim mrežama, pratimo američki trend, ali je uticaj toga precijenjen"
2 komentar(a)
android, Facebook, telefon, Foto: Shutterstock
android, Facebook, telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.03.2017. 23:21h

Društvene mreže neće prelomiti prilikom izbora predsjednika Srbije, ocjenjuju stručnjaci ali trend kopiranja Donalda Trampa definitivno je stigao i u Srbiju.

"Kada je riječ o pojačanim aktivnostima predsjedničkih kandidata na društvenim mrežama, pratimo američki trend, ali je uticaj toga precijenjen", izjavio je za Blic direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

Uz ocjenu da nikada kao posljednjih mjeseci, društvene mreže nijesu korišćene toliko intenzivno u nekoj predizbornoj kampanji list podsjeća da internet u predsjedničkoj trci koriste gotovo svi kandidati.

Internet tim Saše Jankovića je prije zvaničnog početka kampanje na Tviteru ustalio heštagove #bezstraha i #apel100 i po tome se pristalice ovog kandidata prepoznaju.

Vuk Jeremić je uveo praksu da svaku tribinu na kojoj govori uživo prenosi na svom fejsbuk kanalu, a kasnije od inserata montira kratke spotove koje opet emituje na Fejsbuku i Tviteru.

Pejić za Blic kaže da je u Srbiji ovaj vid promocije tek u povoju i da korisnici interneta ne predstavljaju reprezentativni uzorak.

"Jeremić, recimo, dosta polaže na nacionalnu opciju, a to su šire mase. Po obrazovanju i po statusu, društvene mreže nijesu najbolje sredstvo da se dopre do njih. Internet može da bude dio kampanje, nikako oslonac. Nije siguran put ka dobrom rezultatu", kaže Pejić.

List citira i Miroslava Šutića, stručnjaka za marketing, koji kaže da je zanimljivo kako su se svi kandidati veoma brzo prešaltali na internet.

Mreže diktiraju globalnu komunikaciju i one su neminovne. Danas ih 50 procenata građana koristi, 50 procenata ne. Zato lokal treba da bude pokriven nekim drugim vidovima komunikacije – smatra Šutić.

On navodi primjer da bi recimo Bogoljub Karić sa svojom čuvenom salatom na društvnim mrežama bio kontraproduktivan. "Ciljna grupa kojoj je salata upućena nije na mrežama", ističe Šutić

Bonus video: