Kako otputovati u inostranstvo, a ipak glasati na predsjedničkim izborima u Srbiji

Da bi biračko pravo ostvarili ili u drugom gradu ili u inostranstvu, neophodno je da zahtjev da će to uraditi podnesu najkasnije pet dana prije dana zaključenja JBS. Inače, ova mogućnost odnosi se samo na to kada su u pitanju izbori na republičkom nivou
0 komentar(a)
Izbori, Srbija, Foto: Betaphoto
Izbori, Srbija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.03.2017. 11:21h

Građani Srbije koji na dan izbora ne budu bili u gradu u kome žive, ili se možda u tom trenutku nađu u inostranstvu, ipak će moći da ostvare svoje biračko pravo, piše beogradski "Blic".

Naravno, to ne mogu da učine ad hoc, već će morati da ispoštuju proceduru koja će im omogućiti glasanje na nekom drugom biračkom mjestu, pa i drugoj državi.

Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku (JBS) predviđa da dan nakon raspisivanja izbora birač može gradskoj, odnosno opštinskoj upravi prema mjestu svog prebivališta, da podnese zahtjev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mjestu boravišta u zemlji (izabrano mesto glasanja).

Zahtjev za glasanje u inostranstvu

Kako za "Blic" kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ovaj Zakon propisuje i da birač koji će na dan glasanja biti van zemlje, može na isti način da podnese zahtjev da će na izborima glasati u inostranstvu.

Ista procedura odnosi se i na građane koji rade u inostranstvu. Svi oni dužni su da najkasnije pet dana prije zaključenja JBS podnesu zahtjev za upis u njega, i to u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije. Taj rok, u slučaju predstojećih izbora, ističe 11. marta.

Da bi biračko pravo ostvarili ili u drugom gradu ili u inostranstvu, neophodno je da zahtjev da će to uraditi podnesu najkasnije pet dana prije dana zaključenja JBS. Inače, ova mogućnost odnosi se samo na to kada su u pitanju izbori na republičkom nivou, piše "Blic".

Šta sadrži zahtjev za upis u JBS

Ovaj dokument obavezno mora da sadrži sljedeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača, zatim jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Procedura

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije kome je podnijet zahtjev za upis u JBS podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtjev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mjestu prebivališta birača u zemlji, navodi "Blic".

Po donošenju rješenja da će birač glasati prema mjestu boravišta u inostranstvu, i upisu tog podatka u JBS, birač se ne upisuje u izvod iz JBS po mjestu prebivališta u zemlji, ali se upisuje u izvod iz JBS prema mjestu boravišta u inostranstvu. Ova procedura ne važi za one koji inače nisu upisani u JBS.

Kako se upisuje u birački spisak

U slučaju da osoba koja ima biračko pravo, a nije upisana u birački spisak, najprije podnosi zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak.

Taj zahtjev, zajedno sa zahtjevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje oba zahtjeva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema posljednjem prebivalištu podnosioca prije odlaska u inostranstvo, odnosno posljednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - www.mduls.gov.rs , unošenjem podatka o JMBG.

Bonus video: