Čanak od Jeremića daleko zbog Kosova, Republike Srpske, Vojvodine i Rusije

"Jeremić je na sastanku koji smo imali pokazao sposobnost i širinu koji su potrebni za nekoga ko pretenduje da bude predsjednik Srbije ali su njegovi politički stavovi suviše desno za LSV. Mi ne možemo podržavati nacionalistu i zato smo odlučili da kandidujemo Nenada Čanka za predsjednika Srbije", rekao je Kostreš
84 pregleda 1 komentar(a)
Vuk Jeremić, Kosovo, Foto: Betaphoto
Vuk Jeremić, Kosovo, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.03.2017. 07:59h

Liga socijaldemokrata Vojvodine ne može da podržava nacionalistu i zato smo kandidovali Nenada Čanka, rekao je za Danas zamjenik predsjednika LSV Bojan Kostreš, objašnjavajući razloge zbog kojih je ova stranka kandidovala svog lidera na predsedničkim izborima samo par dana posle razgovora sa Vukom Jeremićem, takođe budućim kandidatom za predsjednika.

"Jeremić je na sastanku koji smo imali pokazao sposobnost i širinu koji su potrebni za nekoga ko pretenduje da bude predsjednik Srbije ali su njegovi politički stavovi suviše desno za LSV. Mi ne možemo podržavati nacionalistu i zato smo odlučili da kandidujemo Nenada Čanka za predsjednika Srbije", rekao je Kostreš.

Na pitanje koji su to desni i nacionalistički stavovi Jeremića, on je odgovorio da se LSV i Jeremić ne slažu oko pitanja Kosova, pozicije Republike Srpske u okviru BiH, autonomije Vojvodine i odnosa prema Rusiji.

"Danas" navodi da je LSV u namjeri da podrži Sašu Jankovića, budućeg kandidata na izborima, ili Vuka Jeremića pozvao obojicu na razgovor o za njih važnim pitanjima.

Razgovoru se u srijedu odazvao samo Jeremić, dok je Janković u saopštenju za javnost odgovorio na sva pitanja koja mu je postavio predsjednik LSV.

LSV je poslije razgovora Jeremića i Čanka saopštio da su njih dvojica ocijenili da je neophodno uraditi sve kako kandidat vladajuće koalicije, Aleksandar Vučić, ne bi pobijedio. Navedeno je da je takav zaključak donijet uprkos razlikama u određenim političkim pitanjima.

Čanak i Jeremić postigli su dogovor o najpažljivijoj mogućoj kontroli izbornog postupka u cjelini, kao i o potrebnim postupcima koje treba preduzeti kako bi se povećala izlaznost.

"Takvi zaključci su jedino mogući u situaciji kada je definitivno jasno da demokratska opozicija neće imati samo jednog kandidata“, piše u saopštenju LSV.

Bonus video: