Opozicija se sporo dogovara: Nema čvrstog dogovora o nenapadanju

Lideri proevropskih stranaka u jednom trenutku su čak razmatrali ideju bojkota izbora ali je taj plan vrlo brzo odbačen kao neefikasan
0 komentar(a)
novine, mediji, Foto: Shutterstock
novine, mediji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.03.2017. 10:02h

Izborni štabovi opozicionih kandidata ne planiraju opsežnu saradnju tokom izborne kampanje za predsjedničke izbore u Srbiji, tvrde Večernje novosti. Ona će se, prema izvorima lista, najvjerovatnije svesti na udruženu kontrolu izbora, odnosno na eventualna saopštenja na neregularnost u ovom procesu. Još, prema tvrdnji Novosti nije detaljno ni ugovoren pakt o nenapadanju na koji su pozvali kandidati svih proevropskih stranaka.

Saša Janković, Saša Radulović i Vuk Jeremić , zajedno sa kandidatom desnice Boškom Obradovićem saglasili su se oko zahtjeva upućenih vlastima da Aleksandar Vučić podnese ostavku na mjesto premijera, da se odblokira rad parlamenta i obezbijede fer uslovi za kampanju. To je vjerovatno prihvatljivo i za lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, iako se nije izjašnjavao. Iz štabova Radulovića, Jankovića i Jeremića sada poručuju da su fokusirani na prikupljanje potpisa koje treba obezbijediti za deset dana. Kako sada stvari stoje , jedan od “projekata” eventualno bi mogao da bude zajednički zahtjev za sastanak sa rukovodstvom Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine na temu izvještavanja javnog servisa tokom kampanje, navode Novosti.

List navodi da su lideri proevropskih opozicionih stranaka u jednom trenutku čak razmatrali ideju bojkota izbora ali je taj plan vrlo brzo odbačen kao neefikasan.

Koordinacija štabova oko kontrole kampanje i ukazivanje na nepravilnosti, za lidera Dveri Boška Obradovića maksimum je saradnje opozicije. On je za Novosti rekao da nije za ideju bojkota, jer to ide naruku samo kandidatu vladajuće koalicije. I nezavisna poslanica Sandra Rašković Ivić, koja podržava Jeremića , rekla je da dogovor o bojkotu nije moguć jer su svi kandidati ušli duboko u izborni proces.

Spisak kandidata proevropske opoziocije možda i nije konačan, jer, kako tvrde Novosti, lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović još razmišlja da li da krene u izbornu trku ili podrži nekog od poznatih kandidata.

Bonus video: