Brisel brine što raste broj protivnika EU na Balkanu

"EU nastoji da pojača diplomatske aktivnosti, odnosno da postane što prisutnija i na Balkanu, gdje je evroskepticizam u usponu, i u drugim djelovima svijeta, što pokazuje i nedavno usvojena Globalna strategija. Dakle, posjete visoke predstavnice važan su segment tog novog pristupa Brisela", konstatuju izvori "Danasa"
7 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Betaphoto
Federika Mogerini, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.03.2017. 23:43h

Diplomatski izvori beogradskog lista "Danas" nezvanično ocjenjuju da se na osnovu poruka koje je predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini poslala tokom posjete Beogradu može "nedvosmisleno zaključiti" da je ona došla da ohrabri vlasti da nastave put pridruživanja Uniji, a srpsku javnost, "u kojoj je primjetan porast euroskepticizma", uvjeri da je "članstvo u evropskoj porodici naroda dostižno".

U tom kontekstu, sagovornici lista ukazuju da su njene konstatacije da Srbija ima "ključnu ulogu na Balkanu" bile očekivane, kao i da iznova dočaravaju posvećenost Brisela očuvanju stabilnosti u ovom "krhkom regionu".

"EU nastoji da pojača diplomatske aktivnosti, odnosno da postane što prisutnija i na Balkanu, gdje je euroskepticizam u usponu, i u drugim djelovima svijeta, što pokazuje i nedavno usvojena Globalna strategija. Dakle, posjete visoke predstavnice važan su segment tog novog pristupa Brisela", konstatuju izvori "Danasa".

Povodom apela za "mirnu izbornu kampanju" koji je Mogerini uputila u obraćanju srpskim poslanicima, izvori "Danasa" ističu da zvanični Brisel svake izbore u državama kandidatima za pridruživanje EU, uključujući Srbiju, "smatra važnim ispitom zrelosti demokratskog sistema".

"Izgradnja pravne države je jedan od principa za pristupanje Uniji, a to podrazumijeva i omogućavanje fer i poštenih uslova u izbornim kampanjama za sve aktere. Stoga, nije slučajnost što je Mogerini govorila o potrebi da izborna kampanja protekne u miru", piše "Danas" pozicvajući se na izjavu svojih sagovornika iz dipolomatskih krugova.

Izvori "Danasa" nezvanično tvrde da bi se EU "vjerovatno čudila" u slučaju da su pored predsjedničkih raspisani i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji.

"Da je Vučić odlučio da se ide i na prijevremene parlamentarne izbore, to bi u očima Brisela i Berlina ukazivalo da je vlast u Srbiji nestabilna, budući da su prije nepunih godinu dana građani Srbije birali aktuelni sastav parlamenta", zaključuju sagovornici "Danasa".

Bonus video: