Od mnogo kandidata samo Vučića ne boli glava

"Radulovićeva kandidatura može da odbije jedan dio potencijalnih birača Jeremića, ali posebno Jankovića. Utisak je ipak da ona ide u korist Vučiću više nego opoziciji", smatra analitičar Đorđe Vuković
3 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2017. 23:25h

Kandidature Saše Radulovića i Nenada Čanka, najviše će škoditi Saši Jankoviću jer je riječ o veoma sličnom biračkom tijelu, a manju štetu imaće i Vuk Jeremić, tvrdi "Blic" pozivajući se na ocjene analitičara.

"Što se tiče glasača Nenada Čanka i LSV, oni su fokusirani na Vojvodinu, a tamo je malo ostalih kandidata prisutno i u tom smislu njegov uticaj je manji. Pitanje je koliko Radulović može da preuzme od Jankovića i Jeremića. Vjerujem da će se to preuzimanje svesti na poneki procenat od obojice. Teško da će to bitno promijeniti ukupan rezultat, riječ je o minimalnim procentima - tri, četiri odsto", objašnjava za "Blic" Miroslav Šutić, direktor agencije "Partner risrč".

Jeremić i Janković su trenutno na oko 13 procenata podrške, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Šutić smatra da ideja da će dvije nove kandidature motivisati više ljudi da izađu i glasaju ima smisla.

"Ipak, rezervoar glasova svih prozapadnih opozicionih kandidata kreće se oko 30 odsto, dio je Šešeljevih glasova, dio Obradovićevih, pa je zato pitanje hoće li Vučić dobiti već u prvom krugu", ističe Šutić.

On dodaje da bi Vučić mogao da padne ispod 50 procenata, ali da je na današnji dan iznad "magične cifre", kao i da dosta toga zavisi od kampanje.

Drugi sagovornik "Blica" Đorđe Vuković iz Cesida ističe da ovakav razvoj situacije može da doprinese da stvari postanu neizvjesne u prvom krugu, jer bi mogli da se animiraju neki glasači koji inače ne bi izašli, ali s druge strane previše kandidata može i da demorališe pojedince.

"Radulovićeva kandidatura može da odbije jedan dio potencijalnih birača Jeremića, ali posebno Jankovića. Utisak je ipak da ona ide u korist Vučiću više nego opoziciji", zaključuje Vuković.

Galerija

Bonus video: